Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nadprůměrné teploty se v Česku udrží celý týden, platí výstraha před povodněmi

  6:42aktualizováno  12:36
Do Česka proudí teplý oceánský vzduch od západu a spolu s ním i nadprůměrně vysoké teploty. Ty se v Česku udrží až do konce týdne. Kvůli tání sněhu mohou podle hydrologů stoupat v pondělí a v noci na úterý hladiny řek odvodňující Krkonoše, Jizerské a Orlické hory, případně Jeseníky. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) proto vydali výstrahu před povodněmi.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Lundák, MF DNES

Hladiny řek v Královéhradeckém kraji dopoledne dosáhly povodňových stupňů na 12 místech. Na nejvyšším, třetím povodňovém stupni, ohrožení, je Labe od rána ve Vestřevi na Trutnovsku. Dopoledne vystoupalo Labe na třetí povodňový stupeň i pod přehradou Les Království u Dvora Králové nad Labem.

Druhý povodňový stupeň byl dopoledne na Labi ve Stanovicích u Dvora Králové nad Labem, na Divoké Orlici v Orlickém Záhoří na Rychnovsku a na Zdobnici ve Slanině nad Zbodnicí na Rychnovsku. Vodohospodáři zvýšili odtoky z přehrad. Vyplývá to z dat Povodí Labe.

Bdělost, tedy první povodňový stupeň, byly úterý v poledne ještě na Bělé v Jedlové v Orlických horách, Divoké Orlici v Kostelci nad Orlicí, Úpě v Trutnově, Bystřici v Rohoznici a na Cidlině v Jičíně a v Chlumci nad Cidlinou.

Vzedmuté řeky zatím žádné větší škody nezpůsobily. „Nemáme informace o výskytu mimořádných situací na vodních tocích, významný rozliv vody mimo koryta toků nepředpokládáme,“ uvedl v ranní zprávě vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Na většině území platí také výstraha před silným větrem až do 85 kilometrů za hodinu. Vítr se přes Česko přehnal už o víkendu. Odpoledne a večer částečně zeslábne, větrno bude ale ještě i v úterý a ve středu.

„Kvůli větru bude na pocit chladněji, než naměříme na teploměru, ale zase budou dobré rozptylové podmínky. Proudí k nám teplý oceánský vzduch od západu a nadprůměrně vysoké teploty zůstanou nejen v noci ale i přes den až do konce týdne,“ uvedla meteoroložka Marie Odstrčilová.

Dnes (v pondělí) bude oblačno až zataženo, zpočátku na severu a východě místy přeháňky nebo déšť, jinde srážky ojediněle. V jihozápadní polovině odpoledne i polojasno. Nejvyšší teploty 9 až 13 °C, v 1000 m na horách kolem 5 °C. Čerstvý západní vítr 7 až 12 m/s místy s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h), na Vysočině kolem 25 m/s (90 km/h), na horách až 30 m/s (110 km/h). Vítr k večeru částečně zeslábne.

V důsledku oteplení vydal ČHMÚ výstrahu před povodněmi. V Královéhradeckém a Libereckém kraji stouply v noci na pondělí hladiny toků. Na 11 místech jsou na některém z povodňových stupňů.

Labe ve Vestřevi na Trutnovsku a Jizera v Jablonci nad Jizerou jsou dokonce až na nejvyšším, třetím stupni, tedy povodňovém ohrožení. Labe u nádrže Les Království a Jizera v Železném Brodě se nacházejí na druhém povodňovém stupni.

V noci na úterý meteorologové očekávají oblačno až zataženo, místy i polojasno, zejména na jihu. Na horách severu ojediněle přeháňky, nad 1000 m i sněhové. Nejnižší teploty 7 až 3 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách až 25 m/s (až 90 km/h). V severních Čechách a na Moravě i vítr mírný.

V úterý přes den bude oblačno až zataženo, místy i polojasno, zejména na jihu. Na horách severu ojediněle přeháňky, nad 1000 m i sněhové. Nejvyšší teploty 6 až 11 °C, na jižní Moravě až 14 °C. Čerstvý západní vítr 5 až 10 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách až 25 m/s (až 90 km/h). Na Moravě i vítr mírný.

Ve středu meteorologové předpokládají zataženo až oblačno, zpočátku místy i polojasno. Ojediněle, od severu postupně na většině území déšť nebo přeháňky, nad 1200 m, později večer na severu nad 400 m i smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C, při slabším větru až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C, na jižní Moravě až 13 °C. Čerstvý západní až jihozápadní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na horách až 25 m/s (90 km/h). V severních Čechách a na Moravě i vítr mírný. Večer bude vítr částečně slábnout.

Ve čtvrtek bude převážně zataženo a na většině území, postupně místy občasný déšť nebo přeháňky. Zpočátku na severu nad 400 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 4 až 0 °C, na jihu kolem 6 °C. Nejvyšší denní teploty až večer 6 až 11 °C. Mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, v severní polovině území i vítr slabý severovýchodní 1 až 4 m/s.

V pátek bude zataženo až oblačno. Ojediněle, na severu a severovýchodě zpočátku místy déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 13 °C. Mírný vítr jižních směrů 2 až 6 m/s.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí:

Zataženo až oblačno, přechodně místy polojasno. V neděli a v pondělí místy déšť a na horách, v závěru období i ve středních polohách sněžení. Nejnižší noční teploty 7 až 2 °C, v pondělí na západě až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 9 až 14 °C, v pondělí 4 až 9 °C.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...