Česko má první schránku pro nechtěné děti

  • 37
Od června už by v Praze neměli umírat nechtění novorozenci. Místo do popelnice je totiž jejich rodiče budou moci odkládat do babyboxu. V hloubětínském GynCentru ho ve středu 1. června slavnostně otevře nadační fond STATIM. V budoucnu jich chce po republice rozmístit dalších dvacet.

Babybox, který začne příští týden fungovat v Hloubětíně, je v ČR úplně prvním. Další schránka by se podle ředitele nadačního fondu pro odložené děti STATIM Ludvíka Hesse měla objevit v nemocnici v Kadani.

Za hranicemi už je tento způsob, jak zachraňovat životy novorozenců, běžný. V péči o odložené děti je podle Hesse nejdále Německo, kde je podle dostupných informací zřízeno už 67 babyboxů. Schránky pro anonymní odložení dětí existují i v Rakousku, Maďarsku, Švýcarsku, Itálii nebo Spojených státech.

První český babybox je zabudován ve zdi hloubětínského zdravotního centra. Z každé strany schránky jsou dvířka. "Ta první jsou zvenku. Matka jimi vloží své dítě, ale znovu už je nebude moci otevřít. Tento systém má zabránit tomu, aby dítě ze schránky vyndal někdo cizí," vysvětlil Ludvík Hess.

Ihned po uložení miminka se ve vyhřívaném boxu aktivuje vizuální a zvukové čidlo, které přivolá zdravotní sestry. "Při středeční zkoušce, o které personál nevěděl, přiběhl lékař se sestrou do padesáti vteřin," uvedl ředitel nadace.

Cesta k nové rodině potrvá jen pár týdnů
Osoba, která dítě odložila, má však dost času, aby nepozorovaně odešla. Absolutní anonymita je totiž tou hlavní výhodou oproti dosud nabízeným možnostem. "Ne každý je schopen jednat s institucí, jakou je zdravotní nebo sociální zařízení," míní Hess.

Odložené miminko bude okamžitě převezeno na některé z novorozeneckých oddělení. "Potom stráví krátký čas v Klokánku Fondu ohrožených dětí, než poputuje do nové rodiny. Celý proces by měl trvat pouhé tři týdny," uvedl ředitel nadace.

Schránka v Hloubětíně vznikla po ročním neúspěšném jednání s Gynekologicko-porodnickou klinikou v Apolinářské ulici. "Jednání zmařilo ministerstvo zdravotnictví jako zřizovatel nemocnice," tvrdí Luděk Hess.

Důvodem, kterým ministerstvo podle něj vysvětluje svůj nesouhlas, je mimo jiné obava, že budou do schránek odkládány především děti cizinců a děti zdravotně handicapované vyžadující finančně nákladnou zdravotní péči.

To je podle Hesse v rozporu s lidstvím a etikou. "Každý život má přece stejnou hodnotu. Názor, že handicapované děti nebudou zachraňovány, neboť péče o ně by mohla být finančně nákladná, je naprosto nepřijatelný," řekl.

ANKETA:
Podporujete zřizování babyboxů pro odložené děti?

Ve středu 25. května proběhla první zkouška schránky. Personál GynCentra, který o ničem netušil, přiběhl k odložené panence do 50 vteřin. (27. května 2005)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video