České pařeniště

  • 1
Podle studie Světové banky patří Česká republika mezi nejhorší na světě v tom, jak snadné je začít podnikat. Na rozjezd firmy je třeba 88 dní. Jsme na chvostu, stosedmí na světě. Za námi je už jen 23 zemí. Stojíme si tedy ještě o sto procent hůře než v měření vnímání korupce, kde jsme minulý týden skončili na 54. místě.

Z evropských zemí jsou v tomto případě za námi pouze Slovensko, Bělorusko a Španělsko.

Útěchou nám může být pouze to, že v dalších důležitých ukazatelích, jako je počet procedur potřebných k rozjezdu podnikání nebo množství kapitálu pro rozjezd v poměru k HDP na hlavu, jsme naštěstí "pouze" průměrní.

Ještě hůře jsme na tom s výstupem z trhu. Ukončení podnikání i se vším potřebným úklidem trvá v ČR více než devět let. Jsme na místě 129.! Za námi už je jenom Brazílie, Čad a Indie. Je tohle vůbec možné? Odpověd zní: Ano je.

Na podrobných měřeních Světové banky se totiž podílely renomované světové právnické firmy. Má to i svou logiku. Již deset let se mluví o situaci kolem obchodního rejstříku a nikdo ji neřeší.

Bývalý ministr spravedlnosti Rychetský, který slíbil nápravu, odešel k Ústavnímu soudu. Jsme pověstní korupcí na katastrálních úřadech. Česká byrokracie je proslulá svou arogancí a tato i minulá vláda se chovají k malým podnikatelům jako k třídním nepřátelům.

Fungující tržní ekonomiku si lze představit jako dynamický model s otevřeným a flexibilním vstupem i výstupem. Jinak je z ekonomiky zasmrádlé pařeniště. Pružně fungující výstup z trhu, tedy rychlé bankroty umožňují zázrak kapitalismu - Schumpeterovu kreativní destrukci: uvolněné zdroje z hnijícího podniku se rychle uplatňují jinde.

To u nás nefunguje. Na bankroty vlády do roku 1996 nemyslely, soudy jsou zahlcené, pořád není dostatek vyškolených odborníků. Máme tu korupci a zašmodrchaná dědictví kuponové privatizace a vytunelovaných bank.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video