Diskuze

Sladký život lichvářů. V Česku se jim daří vyzrát na zákon

Na 780 tisíc lidí je v exekuci. Mnozí kvůli lichvě. Policie přitom loni stíhala jen 15 lichvářů. Verdikt vinen si vyslechlo 10 z nich. A proč? Protože žádná konkrétní právní hranice pro to, co lichva je, či už není, neexistuje.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OS

Casto slysim, ze pokud ma nekdo obcanku, tak by mel vedet, jak zachazet s financemi. Osobne si myslim, ze pokud ma nekdo obcanku, tak by mel vedet, ze musi vstat do prace, kdyz zazvoni budik. Mel by vedet na ktery autobus sednout, aby ho tam dovezl. Rovnez by Mel vedet, ktere tlacitko kdy zmacknout, tak jak ho to pracovni manual naucil. Nemyslim si ale, ze by potreboval vedet, jak funguje bankovni svet. Kreditni skore je jedina spravna cesta, jak oddluzit lidi.

0 0
možnosti
Foto

Kreditní skóre je šílenost, která:

a) Nefunguje

b) Prohlubuje rozdíly mezi sociálními třídami

c) Permanentně nálepkuje lidi za jednorázové chyby

d) Umožňuje diskriminaci

e) Je nespolehlivá, v USA je 5% kreditních skóre chybných

f) Ignoruje, že více než polovina lidí, která v USA má nízké kreditní skóre, je kvůli nákladům na léčení, ne hlouposti nebo nestřídmosti

g) NESNIŽUJE ZADLUŽENOST OBYVATELSTVA ŽÁDNÝM ZPŮSOBEM, ty ***. V ČR je zadluženo 25% obyvatel, v USA 80%.

1 1
možnosti
RK

Pokud někdo ve 49 letech (čili po cca 25-30 letech, kdy má možnost vydělávat) nemůže jít pro půjčku do normální banky, není to chyba lichváře...Normální banka mu nepůjčí, protože nezvládá splácet...po 25 letech, dky měl možnost tvořit finanční rezervu na horší časy...jediný řešení k potlačení lichvy je prostě si nepůjčovat.

A když už, tak hypo, lze pochopit i leasing na auto (i když já bych si ho nevzal), popřípadě např. půjčka na vybavení bytu v případě povodně či jiné živelní katastrofy, při které přijdu o skoro všechno. Ale půjčka na TV, dovolenou, mobil, nebo půjčka na zaplacení půjčky? Kdo chce kam, pomozme mu tam.

A souhlasím s některými tady, pokud někdo podepíše, že si půjčil 100000, ale nechá si vyplatit jen 50000, ten si za to může sám, to je obyčejná lidská blbost, a proti té není obrana.

1 0
možnosti
Foto

Tak hlavně že sis to zdůvodnil a nemusí se s tím nic dělat.

0 1
možnosti
LM

Už zase komentáře, jak jsou lidé schopní a neschopní,co si mají a nemají ověřit, na co je rozumné si půjčit a na co ne.

Úplně mimo, prostě není možné někomu půjčit za lichvářských podmínek, tečka.

To je dle zákona trestné, je to tak dobře a dále se k tom nemusíme bavit, je mi jedno jestli byl dlužník v tísni, hloupý nebo cokoliv jiného.

Hloupost není trestná, lichva ano.

Takže taková smlouva od počátku neplatná, vrátit se má pouze jistina a zákonný úrok, plus odstíhat za lichvu.

4 2
možnosti
OS

Mas mozna pravdu, ale soudy vidi zadluzene lidi stejne, jako lidi s leprou. Lidi je potreba pred zadluzenim chranit a tyhle zakony v Cesku naprosto chybi.

0 0
možnosti
DD

D75a95v82i40d 30D38u58š47e27k

18. 6. 2020 15:37

30 let zanedbaná legislativa.

Má být stanoven maximální přípustný úrok.

Když si ale někdo půjčí 100 a podepíše 200, tak si žádnou pomoc nezaslouží..

3 1
možnosti
VB

Pan Lukáš ze severu Čech se tím, že si vzal další půjčky v okamžiku, když nezvládal platit předchozí, dopustil trestných činů poškozování věřitele a způsobení úpadku.

A s ním všichni dlužníci, co vytloukají klín klínem.

Kdy začne policie jednat a těch cca 500 000 takových dlužníků začne být souzeno?

1 2
možnosti
MB

snad kdyby zákonnou podmínkou pro půjčku bylo, že příjemce má potvrzení o základní finanční gramotnosti. O které může přijít, když spáchá takové blbosti jako příklad v článku.

0 0
možnosti
DK

smlouva je na 100 a donesou 50....m

no tady bych vydal zákon, že jakékoli půjčka musí být bezhotovostní aby šlo dohledat, kolik šmečko na účet poslalo

.

Účet musí mít že zákona poskytovatel i dlužník jinak je smlouva neplatná v celém rozsahu....splátky musí být výlučně zase přes tyto bankovní účty. Vše musí být dohledatelne přes tyto uctyv stejne jako oprávněný majitel účtu.

.

Pokud nebude splněna tato podmínka, nesmí být žádná půjčka poskytnuta a dlužník ať se klidne odebere pod most i se svými pěti svestkama

0 1
možnosti
VB

A co myslíte, že s tímto návrhem zpravodaj při projednávání zákona udělal?

0 0
možnosti
JW

J96a34r85d60a 52W59o39l42f

18. 6. 2020 14:20

Takže někdo jde a uvidí nápis. Půjčky každému na úrok 100% tak ten někdo tam vstoupí a tu půjčku si sjedná. :-/ Já když uvidím půjčka každému na 100% tak to přejdu a jdu dál a nějaký lichvář mě nezajímá.

0 0
možnosti
MB

a to těch 100% není za rok.

0 0
možnosti
OS

Bylo by naprosto jednoduche zatocit s lichvari. Staci aby byli lide chraneni pred sebou samymi. Jedine co tahle zeme potrebuje je KREDITNI SKORE. V USA to funguje naprosto spolehlive. Absolutne nikdo ti nepujci, pokud mas nizke skore, protoze za to muze jit do lochu.

3 1
možnosti
JN

J56i71r37k37a 31N90o28v63á45k

18. 6. 2020 13:48

no a jak tam člověk to nízké skóre (se kterým se počítám narodí) zvyšuje, když ne tím, že dokáže dostát svým závazkům (protože mu absolutně nikdo nepůjčí)?

0 0
možnosti
MK

Podle mě primárně nejsou problém lichváři, ale lidi co si půjčují a to dost často na hlouposti typu televize.

4 2
možnosti