Češi užívají stále víc antidepresiv. (ilustrační foto)

Češi užívají stále víc antidepresiv. (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

„Pilulky štěstí“ jsou hit. Češi stále víc zneužívají psychofarmaka

  • 860
Prodej antidepresiv v Česku prudce roste. Lidé jich spotřebují o pětinu víc než před čtyřmi lety, některé z těchto léků zvýšily odbyt o více než polovinu. Navíc se nadužívají i léky proti úzkostem jako Lexaurin, Diazepam či Neurol. Na těch vzniká závislost, která vám může zničit život.

Všechny tyto léky jsou na předpis. Přesto se k nim "pacienti" dostanou velmi snadno. "Potřeboval jsem jen neschopenku, chvíli si odpočinout, což jsem lékařce řekl. Odpověděla, že potřebuju trochu 'sluníčka do života‘, a dala mi dvě krabičky antidepresiv s tím, že až mi dojdou, mám přijít zase," popsal mladý muž, jehož identitu redakce zná.

Příběhy lidí, kterým léky ničí životČtěte v úterý, 14. srpna

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Jiní pacienti léky rovnou sami od svého praktického lékaře vyžadují - a velmi často je také dostanou. Odborníci si problém uvědomují.

"Je pozitivní, že se lidé léčí, místo aby páchali sebevraždy," říká psychiatr Martin Anders. Mnozí si však podle něho neuvědomují, že léky jako Neurol, Diazepam či Lexaurin slouží jako první pomoc na dva tři týdny, ale neléčí.

"V případě deprese či úzkostných poruch jsou nutná antidepresiva, která jsou co do vzniku závislosti bezpečnější a hlavně léčí, neodstraňují pouze nepříjemné příznaky, například nervozitu," vysvětluje Anders.

Odborník by měl podle Anderse pacienta poučit, že mezi depresí a pouhou špatnou náladou je velký rozdíl. Potíž je, že mnoha lidem se nechce čekat týdny, až dostanou termín v psychiatrické ambulanci, a jdou si pro "uklidňovač" raději k praktikovi.

Na psychiatrii se nakonec dostanou, ale s jiným problémem: v psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích přibývá žen závislých právě na uklidňujících medikamentech.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video