Hasiči nařídili vypnout proud v celém centru Brna. Ilustrační foto.

Hasiči nařídili vypnout proud v celém centru Brna. Ilustrační foto. | foto: HZS - Radek Krahulík

Centrum Brna bylo bez proudu, lidé cítili plyn

  • 6
Přibližně na dvě hodiny bylo večer centrum Brna bez elektrického proudu. Zavinila to dosud neznámá závada na rozvodech elektrického proudu v kolektorech pod Kozí ulicí. Hasiči evakuovali třicítku lidí, kteří v jednom z domů cítili plyn.

"Závadu ohlásili krátce před 21:00 obyvatelé jednoho z tamních činžovních domů jako únik plynu spojený s požárem. Kvůli havárii bylo nutné evakuovat všech přibližně 30 lidí z objektu," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů.

Upřesnil, že obyvatelé činžovního domu i přivolaní hasiči krátce před 21:00 jasně cítili unikající plyn. Měření plynařů však neprokázalo, že by se stala havárie. Po kontrole rozvodů plynu, které však byly v pořádku, pak vzniklo podezření, že nastala porucha na elektrorozvodech.

V souvislosti s havárií byla odpojena od elektřiny oblast mezi náměstím Svobody a hlavním železničním nádražím. Dodávka proudu byla obnovena krátce před 23:00.

Energetici nechali bez elektřiny pouze dva domy v Kozí ulici, protože v jejich bezprostřední blízkosti hledali příčinu havárie. "Evakuovaní lidé se již brzy vrátí do svých domovů. Jak dlouho budou objekty v Kozí ulici bez proudu zatím nevíme," uvedl před půlnocí mluvčí hasičů.

Do zajišťování bezpečnosti v oblasti se zapojily i četné policejní hlídky. V souvislosti s únikem plynu byly v pohotovosti desítky hasičů.

Poslední neštěstí spojené s únikem zemního plynu se stalo v Brně v červnu 2004. V Tržní ulici tehdy explodoval nahromaděný zemní plyn v jednom z činžovních domů. Neštěstí si vyžádalo čtyři lidské životy. Dům musel být po výbuchu stržen, 70 lidí přišlo o střechu nad hlavou. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video