Rozvodněný potok v Horní Brusnici na Trutnovsku | foto: iDNES.cz

Čechy a Moravu zasáhly bouřky

  • 24
Předpověď se naplnila a bouřky s prudkým deštěm jsou zpátky. Meteorologové navíc rozšířili varování před přívalovými srážkami a poryvy silného větru i na Moravu. Bouřkové turné začalo kolem poledne v Českých Budějovicích a okolí. Silná průtrž mračen tu zatopila několik sklepů.

"Voda se dostala i do drogerie v Sokolské ulici," uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

Přibližně od poledne hasiči zasahovali v českobudějovické části Suché Vrbné a na sídlišti Šumava. Ze zatopených sklepů tu odčerpávali vodu například z objektů mateřských školek v Železničářské ulici či ulici V. Špály.

Předpověď srážek dnes ve 20:00

Jednotka hasičů vyrazila také do obce Nová Ves, kde vytahovala ze Strážkovického potoka pařez, který blokoval vodní proud.

Vážná situace panovala podle ČTK kolem Dobrovodského potoka. Městská policie na to obyvatele upozorňovala dokonce hlášením z amplionů v ulicích. "Při žádném ze zásahů nebyl nikdo zraněn a hasiči nemuseli nikoho evakuovat," uvedla Matějů.

Výskyt blesků v Česku dnes ve 12:30

Průtrž se přehnala také Královéhradeckým krajem. Zejména na Trutnovsku měli hasiči plné ruce práce. "V Trutnově jsme evakuovali dvanáct dětí před valícím se bahnem," popsal iDNES.cz operační důstojník krajských hasičů.

Jednotky zasahovaly také v Horní a Dolní Brusnici, kde se ucpal mostek a potok se začal vylévat z břehů. "Informovali jsme starosty obou obcí. Nikdo se naštěstí nezranil," doplnil důstojník.

Rozvodněný potok v Horní Brusnici na Trutnovsku

K večeru hasiči v Červené Třemešné pro změnu zasahovali u požáru. "Do jednoho z domů udeřil blesk a vzňala se jeho střecha," popsal z místa reportér iDNES.tv.

Meteorologové rozšířili výstrahu
Bouřky doprovázené místy krupobitím a poryvy silného větru se budou na území Čech i Moravy objevovat nejméně do čtvrtečního časného rána. Výstraha nově platí pro všechny kraje. - čtěte Bouřky s kroupami budou nad Čechami hrozit až do čtvrtka

Meteorologové upozorňují, že lokálně může napršet až padesát litrů vody na metr čtvereční. Deště tak mohou zvednout hladiny potoků, zatopit sklepy nebo podemlít tratě.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video