Říjnové teploty budou jako stvořené pro výlety. Ilustrační foto.

Říjnové teploty budou jako stvořené pro výlety. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Čas krátkých rukávů se ještě vrátí, ohřejeme se příští týden

  • 19
Chladný a zamračený začátek října vystřídá příští týden teplejší a slunečné počasí. Teploty se podle meteorologů mohou v odpoledních hodinách vyšplhat až ke dvaceti stupňům Celsia.

"Začátkem příštího týdne se k nám rozšíří oblast vyššího tlaku vzduchu, což znamená návrat slunečného a teplejšího počasí," upřesnil Marjan Sandev z Českého hydrometeorologického ústavu.

Tento týden si lidé v Česku slunce příliš neužijí. Většinou má být pod mrakem a občas sprchne. Pošmournému počasí budou odpovídat i teploty. Maxima se budou pohybovat mezi patnácti a sedmnácti stupni Celsia. - čtěte Babí léto na sebe nechá zapomenout, bude chladno a sychravo

První říjnová dekáda slibuje oblačno až zataženo s občasným deštěm nebo přeháňkami. Postupně se pak budou mraky protrhávat a bude polojasno. Na závěr období meteorologové opět očekávají oblačno.

Teploměry v noci ukáží jedenáct až šest stupňů, postupně mohou teploty klesnout až na jeden stupeň pod nulou.

"Nejvyšší denní teploty se budou zpočátku pohybovat mezi 12 až 18 stupni, postupně od 8 až do 14 stupňů Celsia. V druhé polovině období lze čekat teploty v rozmezí od 14 do 20 stupňů," uvedl Sandev.

Druhá dekáda bude ve znamení proměnlivého počasí. Na obloze se bude střídat slunce i mraky, občas zaprší. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi devíti a třemi stupni Celsia, místy klesnou až na nulu.

Přes den meteorologové předpovídají dvanáct až osmnáct stupňů, postupně devět až patnáct stupňů Celsia.

Třetí dekáda by měla být slunečnější. "Čekáme většinou polojasno, ráno a dopoledne místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačnosti, ojediněle srážky," dodal Sandev.

Noční teploty budou stejné jako ve druhé dekádě, ty denní vystoupí na jedenáct až sedmnáct stupňů. Při déletrvající nízké oblačnosti naměříme kolem deseti stupňů Celsia. 

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video