Dagmar Havlová byla s bustou svého muže v litoměřickém parku spokojená.

Dagmar Havlová byla s bustou svého muže v litoměřickém parku spokojená. | foto: Karel Pešek, MAFRA

Je krásná, pochválila Havlová mužovu bustu. Lidé na ni dali sto tisíc

  • 124
Park Václava Havla v Litoměřicích získal Havlovu bustu. Vytvořila ji litoměřická sochařka Alžběta Kumstátová a pondělního slavnostního odhalení se zúčastnila i manželka zesnulého prvního českého prezidenta Dagmar Havlová.

"Je to krásné," pohladila Havlová sochařku po paži bezprostředně poté, co bustu odhalila. "Sochařka zachytila přesný výraz Václava Havla. Je to Václav přirozený, dobrý," komentovala výsledek sochařčiny práce.

Nedávno dokončený park poblíž gotického hradu se původně jmenoval U Hvězdárny. Havlovým jménem ho zastupitelé pojmenovali začátkem letošního roku.

Busta na kamenném podstavci stála město Litoměřice asi dvě stě tisíc korun. Peníze na ně získala radnice z části díky veřejné sbírce, v níž lidé věnovali zhruba sto tisíc korun. Druhou polovinu nákladů uhradil příspěvek města a Nadačního fondu Kalich.

Plastika stojí v parku u jednoho z jezírek a přes vodní plochu se dívá směrem k litoměřickému pivovaru.

"Chtěli jsme vybrat místo, které by bylo důstojné a vedlo by k zamyšlení. Kdo zná dílo a úryvky z díla Václava Havla, vybaví se mu i pivovar. Proto jsme přesvědčeni, že lepší místo bychom nenašli," uvedl starosta Ladislav Chlupáč.

Odhalení busty přihlíželo tři sta lidí

Slavnostního odhalení Havlovy busty se zúčastnilo asi tři sta lidí. Vedle Havlové, Kumstátové a Chlupáče přijeli i další pozvaní hosté, jako například Havlův kolega z disentu a dnešní senátor Alexandr Vondra.

Byl mezi nimi i bývalý litoměřický senátor Zdeněk Bárta, jenž Havla jako českého prezidenta pozval v roce 1990 na návštěvu do Litoměřic. Bárta při svém projevu připomněl Havla nejen jako dramatika, disidenta a prezidenta, ale také jako myslitele.

O zpestření se postarala skupina Jazz Kohnspiracy. Zahrála muziku, kterou měl Havel rád.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video