Lijáky v Brdech extrémně rozvodnily toky, v první obci evakuovali obyvatele

  • 184
V oblasti Brd se během večera výrazně zvedly hladiny některých vodních toků. V Zaječově na Berounsku vyhlásili nejvyšší stupeň povodňové aktivity a evakuovali obyvatele. Třetí stupeň je i na vodní nádrži Obecnice na Příbramsku. Za posledních dvacet čtyři hodin napršelo na pomezí středních a západních Čech místy až 100 milimetrů.

V Zaječově jsou rozvodněné dva potoky. Vedení obce evakuovalo obyvatele bydlící v blízkosti Jalového potoku, řekla starostka Irena Nezbedová. 

Další rozvodněné toky jsou také na Příbramsku, třetí stupeň byl podle mluvčí středočeských hasičů Vladimíry Kereková vyhlášený na vodní nádrži Obecnice.

Hasiči zasahují ve stejnojmenné obci, kde čerpají vodu ze zaplavených domů a plní pytle pískem, aby uchránili dosud nezasažené domy. Voda ale již zasáhla několik desítek budov. 

Druhý stupeň povodňové aktivity je i v Hořovicích na Berounsku. „Červený potok je na druhém stupni, máme svolanou povodňovou komisi. Na třetí se to pravděpodobně nedostane, takže lidem zatím nehrozí žádné nebezpečí,“ řekl starosta Hořovic Jiří Peřina. Výška hladiny je oproti odpoledni zhruba pětinásobná.

Druhý povodňový stupeň je vyhlášen také přímo v Příbrami na říčce Litavce, první stupeň je na Litavce v Berouně.

Právě Litavka působí v kraji podle Kerekové největší problémy. Řeka odvodňuje část Brd, je dlouhá téměř 55 kilometrů. V Berouně ústí do Berounky, jejíž hladina se kvůli přítoku také zvedá. Oproti odpoledni je hladina Berounky v Berouně o zhruba metr výše, řeka ale nedosáhla ani prvního stupně povodňové aktivity, k tomu stupni jí chybí ještě necelý metr výšky.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

Středočeští hasiči evidují od odpoledne v souvislosti s bouřkami desítky výjezdů, především na Příbramsku a na Berounsku. Odstraňují především spadlé stromy a odčerpávají vodu ze sklepů. Před 22:00 začalo podle Kerekové výjezdů ubývat, větším nebezpečím tak nyní je odtékající voda, která rozvodňuje řeky.

„Řeší to Povodí Vltavy ve spolupráci s povodňovou komisí příslušného územního odboru,“ řekla Kereková. Nevyloučila, že by při zhoršení situace mohl být svolán krizový štáb.

Výstraha meteorologů s extrémním stupněm nebezpečí platí na Příbramsku ve Středočeském kraji a Rokycansku a v okrese Plzeň-jih v Plzeňském kraji od čtvrtečních 20:40 do odvolání.

„V oblasti Brd spadlo za uplynulé období 24 hodin 60-90 mm, výjimečně přes 100 mm srážek. V zasažené oblasti nadále prší (v intenzitě 3-10 mm/hod). Srážky jsou přechodně zesilovány pokračující bouřkovou aktivitou, která bude během nočních hodin zvolna slábnout,“ uvedl ve 20:40 Josef Hanzlík z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Během dne byly bouřky s lijáky nejsilnější v západních a jižních Čechách. Na Chebsku i v dalších regionech zaplavila silnice nižších tříd hnědá voda z polí.

Kolem tří desítek výjezdů kvůli přívalovým dešťům dnes odpoledne měli hasiči v Plzeňském kraji. V 16 případech odčerpávali vodu z domů, nejvíce na severu a jihu Plzeňska. „Půl metru vody bylo po silném dešti po celé vesnici Kotovice na jihu Plzeňska,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Obec už je na tom lépe, voda postupně odtéká, i když tam stále prší.

Výstraha před velmi silnými bouřkami platí od čtvrtečních 13:00 až do pátečních 23:00 pro Jihomoravský, Jihočeský, Karlovarský, Plzeňský, Ústecký a Středočeský kraj, výstraha je platná také pro Prahu a Vysočinu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video