Foldyna nemá proti Paroubkovi dobré šance

Foldyna nemá proti Paroubkovi dobré šance

Boxer Foldyna: Asi půjdu proti Paroubkovi

  • 252
Sociální demokraty čeká v pátek stranický sjezd. Proti buldozeru, jak se přezdívá šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi, se nejspíš postaví bývalý boxer: zastupitel v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna. Přívrženec Miloše Zemana cítí ve straně podporu.

"Volala mi celá řada lidí, třeba z jižní a severní Moravy, abych do toho souboje šel. Jsem připraven, vidím to tak padesát na padesát, že proti Paroubkovi kandidovat budu," řekl Foldyna.

V ČSSD patří k nejskalnějším přívržencům bývalého předsedy Miloše Zemana. Pozornost na sebe strhl několikrát, třeba když se na krajské konferenci ČSSD popral se stranickým kolegou Romanem Houskou či když stál v čele protestů levice proti bombardování Miloševičovy Jugoslávie.

Foldynovi, který dříve pracoval i pro rebelujícího exposlance ČSSD Josefa Hojdara, by nevadilo, kdyby sociální demokraté spolupracovali s KSČM. "Bohumínské usnesení, které to zakazuje, se přežilo," prohlásil včera.

Pokud na sjezdu od plánu kandidovat do čela strany neustoupí, nemá zřejmě velkou šanci na úspěch. Jeho kandidaturou by však Paroubkovi oponenti dali najevo, že ČSSD nemá zcela pod palcem. "Je to tradiční trik zemanovců, pan Foldyna mi nestojí za komentář," řekl Paroubek.

Podle očekávání se za Foldynu výrazně postavil Miloš Zeman. "Pokud bude kandidovat, má moji výraznou podporu. Znám ho jako poctivého chlapa. Nikdy by sociální demokracii nepřivedl do vlády, která by realizovala Modrou šanci ODS," míní Zeman.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video