Zdeněk Blahut (vpravo), který čelí obžalobě z podvodu a zneužití pravomoci v...

Zdeněk Blahut (vpravo), který čelí obžalobě z podvodu a zneužití pravomoci v souvislosti s hospodařením rozvědky, při čtení obžaloby. (7. listopadu 2022) | foto: Petr Topič, MAFRA

Peníze zmizely, špiona Blahuta soud osvobodil. Detaily verdiktu jsou tajné

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Před dvěma týdny soud – zatím nepravomocně – osvobodil někdejšího náměstka civilní rozvědky ÚZSI Zdeňka Blahuta v případu téměř dvousetmilionové zpronevěry peněz této tajné služby. Vzhledem k povaze případu jsou i detaily verdiktu utajované. MF DNES se však pokusila na základě informací, které k případu shromáždila, odpovědět na otázku, co k Blahutovu osvobození vedlo.

Především se nepodařilo prokázat, že by peníze rozvědky zamířily přímo k bývalému druhému muži ÚZSI, nebo (jak se v době před Blahutovým obviněním v bezpečnostní komunitě často spekulovalo) snad na účty některého z politiků. Pro připomenutí: téměř dvě stě milionů korun měla ÚZSI vyplatit v souvislosti s případem misionáře Petra Jaška, který byl vězněný v Súdánu, kde dokumentoval pronásledování tamních křesťanů a hrozil mu dokonce trest smrti. Podle obžaloby Blahut údajně věděl o tom, že Súdán Jaška ve skutečnosti nakonec neodsoudí, ale propustí „v očekávání zlepšení bilaterálních vztahů“.

A tak se údajně zrodila legenda, že Česko Egyptu daruje speciální zařízení na odposlech telefonních hovorů, takzvané Agáty. Ve skutečnosti však šlo pouze o způsob, jak „zaknihovat“ peníze na úplatky.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video