Bielesz prodloužil agonii klubu unionistů

  • 15
Poslanecký klub Unie svobody-DEU přežije ještě týden. Poslanec Marian Bielesz oznámil dopisem předsedovi klubu Karlu Kühnlovi, že odejde až k 9. červenci. Klub pak zanikne, protože bude mít jen devět lidí. Potřebuje jich deset. Poslanec Kott ho tak zřejmě nezachrání.

"Já jsem mu vděčný, že nám dal ten týden na technické zabezpečení likvidace klubu," řekl Kühnl iDNES.

Při rozpadu klubu totiž přijde strana o prostory ve sněmovně a další výhody. Unionističtí poslanci by pak zřejmě působili jako nezařazení.

Z klubu odchází i poslanec Tomáš Vrbík. Ten se ale nedokázal celý týden rozhodnout. Byl totiž ochoten v klubu zůstat, pokud by US-DEU přestala vyjednávat o spolupráci na vládní koalici se sociálními demokraty a lidovci. Nakonec ale přeci jen oznámil předsedovi sněmovny, že klub opustí v sobotu.

Řady klubu ale naopak ve čtvrtek rozšířil nezařazený poslanec Petr Kott, kterého ODS vyloučila kvůli problémům s alkoholem. - více zde

Podle deníku Právo mají unionisté ještě naději. V kuloárech se podle listu objevila spekulace, že by se Bielesz mohl vzdát mandátu. Ve sněmovně by ho pak nahradil unionista Zdeněk Kořistka, který už poslancem byl.

Právo píše, že Kořistka by byl jako poslanec loajální k vládní koalici. "Protože ji považuji za jediné možné řešení," řekl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video