Atentát na Hitlera dceři k domům nepomohl

  • 22
Pražský městský soud definitivně zamítl žalobu dcery organizátora neúspěšného atentátu na Hitlera Moniky Antonelliové. Domáhala se pětiny dvou domů na pražském Staroměstském náměstí. Poválečná konfiskace majetku jejího otce, říšského vicekonzula v Londýně, byla podle ní neoprávněná.

Městský soud v Praze ale ve středu potvrdil rozhodnutí obvodního soudu. Ten loni v říjnu rozhodl, že majetek byl zkonfiskován podle práva. - více zde

Monika Oppenheimová, nyní provdaná Antonelliová, žádala pětinu dvou domů na Staroměstském náměstí. Její právník tvrdí, že domy byly po válce jejímu otci zkonfiskovány podle Benešových dekretů neoprávněně, protože byl účastníkem protihitlerovského odboje.

Eduarda Brücklmeiera popravili nacisté za přípravy neúspěšného atentátu na Adolfa Hitlera z 20. července 1944.

"Soud nepřezkoumává správnost konfiskace, ale to, zda rozhodnutí nebylo nicotné, a to nebylo," zdůvodnila verdikt předsedkyně odvolacího senátu Eva Ištvánková.

O konfiskaci podle ní před šedesáti lety rozhodl oprávněný orgán, Obvodní národní výbor Prahy 1, a konfiskační výměry byly doručeny v souladu s dekretem prezidenta Edvarda Beneše.

Antonelliová měla nárok jen na pětinu domů, zbytek patřil příbuzným. Ti se ale o dědictví nesoudili.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video