ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Armáda ČR

Spolehlivý recept na zhubnutí. Armáda láká do aktivní zálohy

  • 124
Armáda volá po nových posilách do aktivní zálohy. Na Twitteru píše, že jako voják v záloze je člověk nejen zdravější, ale také udělá něco pro svou zemi. Armáda ČR na svých stránkách uvádí, že hledá také lidi na specializované pozice a výsadkáře.

Nástupu do aktivní zálohy předchází šestitýdenní dobrovolné vojenské cvičení, které je placené. Armáda ČR výcvik nabízí i těm, kteří mají zájem získat nebo prohloubit své vojenské dovednosti.

Pro to, aby byl člověk přijat mezi „záložáky“ i na dobrovolné vojenské cvičení, musí splňovat určité podmínky. Do služby mohou vstoupit pouze lidé starší 18 let, čeští občané s trestní bezúhonností a zdravotně způsobilí. Před nástupem je také nutné splnit kvalifikační předpoklady (tedy mít alespoň výuční list) a podepsat prohlášení o nepodporování extremismu.

Zájemci o službu v AZ mohou vyplnit elektronický formulář na webové stránce Armády ČR a následně budou pozváni na vybrané rekrutační místo. Dobrovolné vojenské cvičení nemusí uchazeči absolvovat pouze v případě, že prošli základní vojenskou službou nebo se jedná o bývalé vojáky.

Před nástupem do služby je také třeba nechat se vyšetřit lékaři z vojenské nemocnice nebo na takzvané posádkové ošetřovně. Za službu je nabízena také odměna. Takzvané služné je rozděleno do kategorií podle hodností a jeho výše je zjistitelná na stránkách AČR.

Dostat se do Aktivní zálohy Armády ČR je jednodušší, než se stát vojákem z povolání. AZ jsou přitom také plnohodnotnou součástí Ozbrojených sil České republiky. Vojáci v záloze bývají často nasazováni na pomoc integrovanému záchrannému systému nebo při krizových situacích, jako jsou třeba živelní či jiné nepředvídatelné pohromy.

Aktivní záloha vznikla oficiálně 1. ledna 2004. Jejímu vzniku předcházel ale výcvik záloh na tzv. dobrovolných vojenských cvičeních. Aktuálně existuje 14 pěších rot, v každém kraji České republiky jedna. Vznikají ale i jednotky mimo tyto roty.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video