První vozy amerického vojenského konvoje, který míří přes Česko na cvičení...

První vozy amerického vojenského konvoje, který míří přes Česko na cvičení Saber Strike 2018 v Pobaltí, vjely na území ČR přes hraniční přechod Rozvadov (29. května 2018). | foto: ČTK

Druhá část konvoje amerických vojáků projela Českem

  • 72
Druhý blok konvoje americké armády vjel do České republiky, z německého Vilsecku míří ve dvou etapách do Pobaltí, kde je čeká cvičení Saber Strike 2018. Přesouvá zhruba čtyři sta vozidel a tisíc vojáků. Republiku by měl konvoj opustit přes česko-polský přechod v Náchodě. První část projela tuzemskem v úterý a ve středu.

Druhá část konvoje putuje po stejné trase jako první. Z Rozvadova jede po dálnici D5, Pražském okruhu, D1 a D10 do kasáren ve Staré Boleslavi, kde vojáci přenocují. V pátek bude od rána pokračovat po trase D10, D11 a silnici 33 na hraniční přechod v Náchodě. Blok bude s ohledem na plynulost dopravy rozdělen do deseti proudů vždy se zhruba hodinovým rozestupem.

Celý konvoj čítá asi 400 vozidel a tisícovku vojáků 2. jízdního pluku. V prvním bloku se přes Česko přesunulo 170 vozidel a 300 lidí (více v článku VIDEO: Českou republikou projela první část konvoje americké armády). 

Mezi vozy byly obrněné transportéry Striker, nákladní automobily i víceúčelové terénní vozy známé jako Humvee. Konvoj doprovázela česká vojenská i státní policie. Příjezd sledovaly skupinky lidí, někteří z nich mávali, další fotili. Během přesunu nejsou plánované žádné ukázky pro veřejnost.

Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová (za ANO) již dříve uvedla, že průjezd konvoje je ukázkou plnění českých spojeneckých závazků. „Našim vojákům zároveň umožňuje v praxi procvičit činnosti související s logistikou a doprovodem,“ řekla.

Českou republikou za poslední tři roky projelo několik větších konvojů americké armády. Pozornost vyvolal především první z nich. I když se proti němu zpočátku ozývali hlavně odpůrci NATO, americké vojáky nakonec během cesty i na jednotlivých zastávkách vítaly tisíce lidí.

Cvičení Saber Strike 2018 je jednou z aktivit, jimiž Aliance reaguje na vývoj bezpečnostního prostředí ve světě a demonstruje svoji soudržnost, pevnost transatlantické vazby a připravenost členských zemí ke kolektivní obraně.

29. května 2018

Saber Strike 2018

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video