Akce Pomozme si pomáhat začíná

Jihlava - Zvýšit znalosti při poskytování první pomoci i zlepšit komunikaci s dispečinkem záchranné služby v Jihlavě se rozhodli záchranáři spolu se Sdružením HEMS (nestátní provozovatelé letecké záchranné služby). Činí tak proto, že zhruba 70 procent lidí, kteří se obrátí na tísňové volání 155, nesprávně komunikuje s dispečerem a přibližně 90 procent neumí zraněnému člověku pomoci.

Podle záchranářů jde o alarmující údaje, protože ve svém důsledku výrazně komplikují práci záchranářů, pilotů i lékařů zdravotnické záchranné služby a značně snižují šance pacientů bezprostředně ohrožených na životě na přežití.

Akce bude spočívat v celoročním přednáškovém turné po středních školách v regionu, během kterých záchranáři představí studentům hlavní zásady postupu při poskytování první pomoci a při komunikaci s dipečinkem. Studenti také dostanou osvětové letáky, shrnující tyto zásady, a bude jim promítnut hraný film, který by jim měl ukázat, jak dodržování stanovených zásad vypadá v praxi.

"Pomozme si pomáhat má za cíl alespoň částečně vyplnit mezeru ve vzdělávání v této oblasti a podat středoškolákům informace v takové formě, aby si je snadno zapamatovali," řekl Pavel Müller, ředitel společnosti Alfa Helikopter a aktivní pilot. Projekt je hrazen výhradně z prostředků nestátních provozovatelů letecké záchranky.

"Bude-li výsledkem tohoto přednáškového turné, že středoškoláci v regionu Jihlavska nezpanikaří, když uvidí zraněného člověka, budou umět v případě potřeby poskytnout umělé dýchání, zavolat záchranku a dát dispečinku přesné informace, budeme spokojeni," řekl Müller. "Bude-li se k tomu středoškolák umět správně chovat při případném přistání vrtulníku letecké záchranné služby a nekomplikovat pilotům, lékařům a záchranářům další práci, přeroste naše spokojenost v nadšení," dodal Pavel Müller.

Nad akcí Pomozme si pomáhat převzal záštitu hejtman kraje Vysočina František Dohnal.

Záchranáři budou středoškolákům současně přednášet v dalších pěti okresech České republiky - v Liberci, Brně, Olomouci, Ostravě a Ústí nad Labem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video