Zvon z kostela ukradl duchovní správce

Dětřichovice - Policisté obvinili deset osob, které mají na svědomí odcizení vzácného zvonu z kostela Archanděla Michaela v Dětřichovicích v Andělské Hoře na Bruntálsku. Osm z obviněných je ve vazbě. Zvon zmizel v roce 1996 přičiněním devětačtyřicetiletého duchovního správce kostela, kterého s jedním z pachatelů policisté stíhají na svobodě. Ten využil situace, že kostel církev nevyužívá ke konání mší.

Pozdně gotický zvon, vyrobený v roce 1564, je v současnosti v Německu a jeho vývoz podepsala pracovnice Státního památkového ústavu v Ostravě, přestože ji olomoučtí kolegové předem upozorňovali, že zvon je kradený.

Duchovní nabídl zvon starožitníkovi z Krnova, který koupil památkově chráněný zvon, jenž má cenu téměř dvou milionů korun, za pětadvacet tisíc pro své muzeum.
Kupec odmontoval zvon z věže kostela s najatými dělníky. Nový majitel poté zvon schoval na svém pozemku. O zvonu v Krnově se dozvěděla pětice zlodějů, mezi nimiž byla i mladistvá dívka. Parta se v září roku 2000 vloupala ke starožitníkovi a zvon ukradla.

Zloději odvezli zvon na přívěsném vozíku do sběrny, ovšem její provozovatel jim poradil, že pro ně bude výhodnější prodat vzácnou památku nějakému sběrateli. O zvon opravdu projevil zájem starožitník z Frýdku-Místku a koupil ho za necelých osmnáct tisíc korun. Obratem ho prodal dalšímu kolegovi za dvacet tisíc.

Tento muž získal pro zvon kupce z Německa. Musel však získat vývozní povolení. Zatímco v Olomouci žádost zamítli, pracovnice Státního ústavu památkové péče v Ostravě povolení na vývoz této chráněné kulturní památky vydala. Policie nyní šetří, kolik poslední pachatel na prodeji zvonu německému kupci vydělal.

Policisté obvinili z krádeže pětici zlodějů, která zvon ukradla starožitníkovi. Obvinili také jednoho z mužů, kteří pomáhali starožitníkovi z Krnova zvon z věže dětřichovického kostela demontovat. Těmto lidem hrozí pět až patnáct let vězení.

Další dva muže policie obvinila z podílnictví a hrozí jim dva až osm let vězení.
Na objasnění případu pracovali kriminalisté z Ostravy, policisté z Bruntálu a vyšetřovatel Správy Krajského úřadu vyšetřování Ostrava.

Případ však nekončí. Policisté požádali pracovníky pražského policejního prezídia, aby kontaktovali policejní složky ve Spolkové republice Německo.

Složitý případ rozjitřil vztahy mezi církví a památkáři. Zatímco nadšenci opravující v současnosti vykradený dětřichovický kostel vinili za krádež církevní správce, poradkyně kardinála Vlka pro církevní památky uvedla, že památkáři udělali chybu, když vývoz zvonu povolili.

Dětřichovický kostel nyní opravuje parta nadšenců z Bruntálska a ta chce, aby se vzácný zvon, jehož historická cena je mnohem vyšší než necelé dva miliony korun stanovené odhadcem, do věže kostela vrátil.

,

Video