Na internetu jsou k dostání nástroje pro otevření prakticky každého zámku.

Na internetu jsou k dostání nástroje pro otevření prakticky každého zámku. | foto: locksmith.cz

Zloději mohou své nářadí legálně koupit na internetu

  • 23
Otevřít zámek luxusních vozů či "vyháčkovat" jiný automobil není žádný problém. Speciální univerzální klíče, planžety a lamače vložek seženete na internetu. Společnost Lokcksmith vám je zašle na dobírku. Nabízí i instruktážní video, jak s nástroji zacházet.

Na společnost upozorňuje e-mail kolující po internetu. Firma je přitom známá mezi zámečníky a žádný zákon neporušuje.

"Vím že je to možné zneužít, ale prodejce, který nabídne pistoli někomu se zbrojním pasem, také nemůže za to, když s ní později někoho zastřelí," řekl iDNES.cz Evžen Ivanov ze společnosti Locksmith.

Při prodeji se podle něj firma snaží určitá pravidla dodržovat. "Když to někdo kupuje osobně, tak mu nevystavím paragon jako někde v samoobsluze, ale musí tam být jméno, adresa, všechno," říká.

"Většinou se to snažíme posílat dobírkou přes konta, aby těch údajů bylo co nejvíce. Chystáme i nové internetové stránky, kde se kupující bude muset registrovat. Pořád to bude volně k prodeji, ale zájemce bude muset uvést co nejvíc údajů," doplnil Ivanov.

Prodej je legální
Policie tvrdí, že s podobným prodejem nemůže nic dělat. "O této i dalších podobných firmách víme. Když ale mají potřebnou licenci, tak jim nemůžeme zakázat prodávat, není to protiprávní," sdělila iDNES.cz Petra Srnková z tiskového oddělení Policejního prezidia.

I ona připouští, že nástroje lze snadno zneužít. "Je to problém, může to ztížit práci policie při objasňování trestné činnosti," uvedla Srncová. Zároveň ale dodala, že 95 procent všech zámků zloději otevřou po mechanickém poškození.

Že je prodej legální, potvrzuje i Cech mechanických zámkových systémů, který sdružuje zámečníky.

"Je to zavedená firma. Působí například v Německu, kde dokonce vydává časopis. Zákon u nás neuvádí, že se podobné nástroje nesmí prodávat. Je to spíše etická otázka," řekl iDNES.cz Oldřich Říha z Cechu mechanických zámkových systémů.

Evžen Ivanov tvrdí, že problémem je jiný pohled v Česku. "V cizině to vidí jinak. Tam se pořádají soutěže na čas v otvírání aut a zámků, tady zámečníci spíš své zkušenosti tají," míní Ivanov.


Video