Neznámý pachatel ukradl vzácnou vázu z libereckého muzea. | foto: Policie ČR

Zloděj vynesl z muzea velkou secesní vázu

  • 5
Liberecká policie hledá zloděje vzácné starožitnosti. Zhruba půl metru vysokou secesní vázu někdo odnesl z tamního muzea. Pro pracovníky muzea i policii je záhadou, jak mohl pachatel tak velký a objemný předmět nenápadně pronést. Váza má pro sběratele vysokou hodnotu.

"Stalo se to v době mezi 16. a 18. říjnem," řekla mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

Váza je šestašedesát centimetrů vysoká a má nízké kruhové dno o průměru třináct centimetrů. "Pochází z roku 1903. Je štíhlá, dole má vejčitý tvar, horní okraj je mírně rozšířený. Na vnějším plášti secesní vázy je asymetricky umístěný rostlinný dekor," prozradila policistka.

Ředitel Severočeského muzea Alois Čvančara uvedl, že krádež vázy je něco naprosto výjimečného. "Netušili jsme, že by se něco takového mohlo stát, i vzhledem k rozměrům, jaké váza má," divil se.

"Vůbec netušíme, jak mohla váza zmizet v době, kdy lidé ještě nenosí dlouhé bundy ani kabáty. Tašky dovnitř nenosí, neboť je odkládají. Je to pro nás záhada."

Muzeum nemá kamery, které by celý prostor s exponáty ohlídaly. Budova je přitom poměrně členitá.

"Váza byla volně přístupná, nebyla v žádné vitríně. Nikoho by do té doby nenapadlo, že by se mohla ztratit," dodal ředitel muzea a přiznal, že váza má vysokou uměleckou hodnotu. "Je vzácná, pochází z období francouzské secese, je od známého autora Emila Gallé."

Váza byla vytvořena z vrstveného rytého a leptaného opalínového a červeného skla. "Byla nepoškozená, v dobrém stavu," poznamenala policejní mluvčí. "Její cena je vyšší než sto tisíc korun, ovšem nepřesáhne hodnotu půl milionu."

Kriminalisté nyní zjišťují, kdo liberecké muzeum od 16. do 18. října navštívil. Policie nevylučuje, že unikátní sběratelský kousek někdo ukradl na zakázku. "Prověříme také prodejny se starožitnostmi, zda se v nich váza neobjeví, nebo zda ji tam někdo nebude nabízet," doplnila Suchánková.

Podle ní jsou podobné případy ojedinělé. "Před několika lety v libereckém archivu zjistili, že už deset let postrádají vzácnou kroniku," připomněla. "Kniha byla později nabízena semilskému muzeu. Tehdy se nám pachatele podařilo vypátrat."

,

Video