Škoda na obou vozech přesáhla milion. Ilustrační foto

Škoda na obou vozech přesáhla milion. Ilustrační foto | foto: Ladislav Němec, MF DNES

Železničářům ujel vlak, způsobil milionovou škodu

  • 33
Žádné zranění, ale škoda přes milion korun, taková je bilance srážky dvou vlaků v Řikoníně na Brněnsku. Montážní vozidlo rychlostí 47 kilometrů v hodině narazilo do nákladního vlaku. Pohotový výpravčí stihl varovat strojvedoucího, který nákladní vlak včas zastavil a opustil.

Motorový montážní vůz používaný k opravě trakčního vedení se samovolně rozjel ve 12:45. Během dvoukilometrové jízdy nabral ve spádu 10 promile rychlost přibližně 47 kilometrů. Zastavil se až srážkou se stojícím nákladním vlakem.

Ten původně mířil z Řikonína do Vlkova u Tišnova. "Duchapřítomný výpravčí v Řikoníně zastavil vlak tlačítkem ´generální stop´ a tím zabránil vzniku vyšší škody i možnému zranění jeho strojvedoucího," popsal mluvčí Drážní inspekce Zdeněk Neusar.

Strojvůdce zastaveného vlaku stihl před srážkou z lokomotivy vyskočit. Škoda na montážním vozidle byla vyčíslena na 750 tisíc, oprava lokomotivy bude stát asi 400 tisíc korun.

Proč se montážní vozidlo, přezdívané železničáři Mandelinka, rozjelo, inspektoři vyšetřují. Podle Neusara je pravděpodobnou příčinou "fatální selhání lidského činitele a porušení bezpečnostních předpisů".

Provoz na trati byl nehodou přerušen zhruba na dvě hodiny.


Video