Báňská záchranná služba

Báňská záchranná služba - Vozidlo báňské záchranné služby. | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

Zával v podzemí zabil dva horníky

  • 2
Dva horníci zahynuli při ranním závalu v dole Darkov na Karvinsku. Nacházeli se v hloubce 770 metrů pod zemí. "Zavaleným horníkům už nebylo pomoci," líčí jeden ze záchranářů. Ti vyprostili těla obětí ze závalu až odpoledne. Mrtví byli uvězněni pod horninou a bylo těžké se k nim dostat.

Neštěstí se stalo krátce před půl osmou ráno. Důlní záchranáři se ihned vypravili do podzemí, havířům ale už nemohli pomoci.

"Byli zavaleni horninou a ještě než jsme k nim dorazili, hlásili horníci, kteří pracovali v místě neštěstí, že jsou mrtvi," uvedl záchranář. Slováci ve věku 42 a 46 let byli zkušenými pracovníky OKD. Po mladším z horníků zůstaly dvě děti.

Báňští záchranáři museli místo zajistit pneumatickými vaky, které držely sesutou horninu a bránily dalšímu závalu. Zpod těchto vaků pak vyjmuli těla, k nimž se prokopávali závalem.

Horníci se chystali odstraňovat staré stojky - výztuže, které drží strop. Za nimi pak hornina samovolně zasypává vytěžený prostor. K závalu však došlo, ještě než s prací začali.

"Pozůstalí budou odškodněni," uvedla mluvčí OKD Věra Breiová. V OKD je odškodné vyšší, než přikazují zákony: každé dítě dostává 230 tisíc korun (zákon nařizuje pouze 80 tisíc), manželka 180 tisíc (zákon stanovuje 50 tisíc).

Dva horníci zemřeli v Dole Darkov i loni na podzim. Nešlo však o nehodu. Podle zjištění policie jeden havíř zavraždil druhého a sám se pak oběsil. - více zde

,

Video