Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Policie při razii zadržela šéfa Bulovky, kvůli úplatkům stíhá pět lidí

  13:34aktualizováno  18:15
Národní centrála proti organizovanému zločinu zasahovala na několika místech v Česku. Při razii v Nemocnici Na Bulovce zadrželi policisté jejího ředitele Františka Nováka. Zasahovali i u bývalé ředitelky Andrey Vrbovské, kterou Novák nahradil. Žalobce obvinil pět lidí a jednu firmu kvůli úplatkům a pochybných zakázkám ve zdravotnictví.

Jako první o zásahu policistů informoval server iRozhlas.cz. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) potvrdil iDNES.cz, že kriminalisté při akci zadrželi ředitele Nemocnice Na Bulovce Františka Nováka.

„Víme, že tam došlo k zásahu policie a že byl zadržen současný ředitel, ale více informací, čeho se to týká, nemáme,“ řekl Vojtěch. Novák vede nemocnici jen krátce, předtím byl na stejném místě zástupcem ředitele. Bývalou šéfku Andreu Vrbovskou odvolal Vojtěch letos v lednu (viz Ministr odvolal šéfku nemocnice Na Bulovce, mluví o závažných zjištěních). Později ve čtvrtek odpoledne policisté zasahovali i u Vrbovské doma. 

Ředitel Nemocnice Na Bulovce František Novák

Čtvrteční razie v nemocnici Vojtěcha prý úplně nepřekvapila. „Předpokládám, že dění kolem nemocnice policie sledovala již delší čas a je zřejmé, že tam neprobíhalo vše v pořádku. Potvrzují se tak má podezření, kvůli kterým jsem před časem v nemocnici udělal personální změny a okamžitě tam poslal ministerskou kontrolu, která nyní končí a již dílčí výsledky ukazují na závažná pochybení,“ dodal Vojtěch. 

Situaci v Nemocnici Na Františku komentovat nemohl, jelikož ji nezřizuje ministerstvo zdravotnictví.

A více podrobností nechtějí prozradit ani policisté. „K této realizaci mohu poskytnout skutečně jen minimum informací, protože si poskytování informací vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Praze. Nicméně skutečnost je taková, že Národní centrála proti organizovanému zločinu v průběhu dnešního dne zahájila rozsáhlou realizaci a to na několika místech v České republice,“ řekla iDNES.cz mluvčí centrály. 

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová odpoledne upřesnila, že se zásah týkal přijímání úplatků. „Doposud bylo zahájeno trestní stíhání proti pěti fyzickým a jedné právnické osobě, a to pro zločin přijetí úplatku, pokusu o vydírání, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a podplacení. Trestní řízení je vedeno se zadávacími řízeními na dodávku služeb do Nemocnic Na Františku a Nemocnice Bulovka,“ uvedla Bradáčová.

Kromě nemocnic zasahují kriminalisté v Praze i na dalších místech, například v Perucké ulici, kde sídlí firma HTS Corporate Group, nebo v kancelářském komplexu na Chodově.

Policie zřejmě zadržela i vlivného podnikatele ve zdravotnictví

Nabízí se tak domněnka, že by zásah policie mohl souviset s podnikatelem ve zdravotnictví Tomášem Horáčkem. Horáček je totiž se skupinou HTS Corporate Group blízce svázán a podle zdrojů MF DNES by měl být dalším zadrženým. Redakce se ho pokusila kontaktovat, ale telefon nezvedá.

Na telefonát odpověděla alespoň právnička Nina Rydlová. Ta v mnoha firmách navázaných na Horáčka působí ať už jako majitelka nebo jednatelka, podnikatele ale také zastupovala. Rydlová však na pozdrav odpověděla: „Víte co, jděte do prdele. Zrovna vy.“ A následně položila telefon.

Do skupiny HTS Corporate Group spadá i firma První chráněná dílna, kterou Horáček dokonce sám vlastní, a také několik dalších firem, za něž Horáček v minulosti vystupoval.

MF DNES o těchto společnostech za poslední rok psala několikrát. Hlavně o tom, že získávají v českých nemocnicích zakázky, na nichž reálně téměř nepracovaly. Většinu zakázek předávaly dál svým subdodavatelům.

Obzvlášť dobře se společnosti HTC Corporate Group dařilo v Nemocnici Na Bulovce. Zdejší bývalou ředitelku Vrbovskou odvolal Vojtěch z vedení nemocnice právě kvůli blízkým vztahům s podnikatelem Horáčkem.

Firmy navázané na Horáčka získávaly Na Bulovce zakázky na všechno možné – od vjezdového systému na parkoviště přes ochranku budovy, servis výtahů, vyvolávací systémy až třeba po dodávky ultrazvuků či chromatografů. Například společnost Active Vision dodává do nemocnic vyvolávací systémy a obrazovky, přes které vysílaly různé reklamní i edukativní spoty. Jak MF DNES popsala letos v prosinci, tato společnost zdarma před posledními volbami promítala na obrazovkách v nemocnicích po celé republice předvolební klipy Pirátů, před dřívějšími volbami zase klipy hnutí ANO

Právě Tomáši Horáčkovi se tímto způsobem podařilo s politiky obou stran navázat bližší vztah. Chodil s nimi na schůzky, v případě ANO se dokonce dostal na setkání volebního štábu po krajských volbách v roce 2014. Obě strany však tvrdí, že styky s Horáčkem už dávno utnuly.

Po stopách vrahů
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...