Zajetí dovedlo fotografa k sebevraždě

I když čečenští separatisté loni propustili francouzského fotografa Brice Fleutiaux ze zajetí, jeho osud šťastně nedopadl. Reportér, který v poslední době trpěl vážnou depresí, spáchal v úterý v Paříži sebevraždu. Fleutiaux byl unesen 1. října roku 1999 krátce po příjezdu do čečenské metropole Grozného, kde pracoval na své první reportáži o Čečensku. Osvobozen byl loni v polovině června, kdy byl údajně vyměněn za Rusy zajatého jednoho čečenského předáka.

Podle ruského ministerstva vnitra se dvaatřicetiletý otec malé Sarh dostal na čečenské území z Gruzie bez ruského víza a byl unesen Čečenci. Ti požadovali za jeho propuštění výkupné 1,5 milionu dolarů.

Francouzský prezident Jacques Chirac tehdy osobně požádal tehdejšího prezidenta Borise Jelcina a poté jeho nástupce Vladimira Putina, aby pro Fleutiauxovo propuštění udělali vše, co je v jejich silách.

Moskva zahájila válku proti čečenským separatistům v říjnu 1999. Konflikt si vyžádal tisícovky mrtvých i v řadách civilistů. Na čtvrt milionu lidí ze země uprchlo. Přestože Moskva tvrdí, že dobyla všechny pozice čečenských rebelů, jednotlivé útoky pokračují. Čečenci v poslední době přistoupili k teroristickým útokům na území Ruska.
Následkem dlouhého zajetí byl vážný depresivní stav, sdělilo nakladatelství Robert Laffont, které vydalo fotografovu knihu o jeho zážitcích v Čečensku "Otage en Tchétchénie" (Zajatcem v Čečensku).

Fleutiaux, který pocházel z jihofrancouzského města Toulouse, působil již v Kambodži, Indii, Bangladéši a Vietnamu. Zpravodajsky kryl také válečné konflikty také v bývalé Jugoslávii.

Francouzský fotograf Brice Fleutiaux s dcerou Sarah poté, co byl loni v červnu osvobozen ze zajetí čečenských separatistů (26. dubna 2001).

,

Video