Oddílový vedoucí dostal za zneužívání podmínku. Ilustrační foto | foto: Corbis, Profimedia.cz

Za zneužívání chlapců z oddílu padly podmínky

  • 12
Rychnovský soud potrestal tříletou podmínkou 45letého muže, který zneužíval hochy v trampském oddíle Thomsonovi vlci v Kostelci nad Orlicí. Oddílový vedoucí, který ho kryl, dostal 1,5 roku podmíněně. Oba mají navíc na šest let zákaz práce s dětmi.

Oba muži tvrdí, že celá věc je vykonstruovaná a důkazy pochybné. Rozsudek není pravomocný, oba obžalovaní zvažují odvolání.

Výše trestu se nelíbí ani státnímu zástupci. "V případě Dědocha došlo ke zmírnění právní kvalifikace a v případě Ledviny byl udělen mírnější trest, než jsme navrhovali," vysvětlil státní zástupce Tomáš Nouza.

"Já tomu nemůžu uvěřit, vždyť se to neprokázalo," zoufal si cestou od soudu šestatřicetiletý vedoucí trampů Karel Ledvina.

Jeho kamarád a podle soudu hlavní viník Antonín Dědoch se s chlapeckým oddílem seznámil náhodně při jednom z výletů a stal se jeho příznivcem. Jezdil na kostelecký ranč a provázel hochy i při trampování.

Jednou z obětí byl i nevidomý chlapec
Tři chlapci, jimž tehdy ještě nebylo patnáct let, se pak několikrát svým kamarádům i vedoucímu svěřili, že je muž osahával. Poprvé se to stalo roku 1998, když se oddíl vypravil do Klokočských skal v Českém ráji. Opakovalo se to v letech 2001 až 2003.

Hoši vypověděli, že se jich Dědoch dotýkal rukou v rozkroku při společných noclezích nebo na ně naléhal při hrách. Jedním z postižených byl i nevidomý hoch, jenž se později svěřil své asistentce.

Jak ukázaly výpovědi, dětem se sice Dědochovo chování nelíbilo, zároveň je však k Thompsonovým vlkům i jeho vedoucímu vázalo velmi silné pouto, až závislost.

Chlapcům však nepomohlo, když vedoucímu o svých problémech říkali. Ten je podle soudu zlehčoval, jednou demonstrativně vykázal Dědocha ze svého ranče, ale pak mu zase dovolil mezi děti jezdit.

Soudkyně Zuzana Ursová podotkla, že vedoucí se choval obzvlášť nemorálně, když Dědochovo jednání zahlazoval. Jednak to prý dělal proto, aby uchránil ranč před špatnou pověstí, jednak mu v náklonnosti k chlapcům docela rozuměl.

Posudky: Oba obžalovaní jsou pedofilové
Oba muži jsou totiž podle znaleckých posudků pedofilové, orientovaní na dospívající hochy, a musí se léčit. "Pokud tito lidé pracují s dětmi, je to společensky nebezpečné," tvrdí státní zástupce Nouza.

Soud oddílového vedoucího Ledvinu postihl i za to, že se snažil ovlivňovat svědky a radil jim, jak vypovídat. "Nikoho jsem nekryl, vždyť se také nic nedělo. Nanejvýš šlo o neúmyslné dotyky," řekl u soudu Ledvina, za nějž se v petici postavilo víc než dvě stě jeho známých.

Podle něj je jeho nejlepší vizitkou, že žádné dítě z jeho oddílu po odhalení kauzy neodešlo, Thompsonovi vlci se dodnes scházejí a mají v současné době pět členů od dvanácti do patnácti let.

Obhájci během celého procesu mnohokrát zpochybňovali dětské výpovědi a napadali i znalecké posudky. "Celá kauza se veze na módní vlně, je to společenská objednávka. Obžaloba značně kulhá," shodují se obhájci Denis Mitrovič a Jaromír Jeřábek.

Soudkyně udělila oběma mužům tresty se zkušební dobou čtyř let, oba také musejí podstoupit psychiatricko-sexuologickou léčbu.

,

Video