Ředitel Bříza byl přepaden na zahradě své vily

Ředitel Bříza byl přepaden na zahradě své vily | foto: Anna Vavríková, MF DNES

Za útok na šéfa Koh-i-nooru padlo od pěti do sedmi let vězení

  • 1
Tři muži, kteří loni v lednu v maskách a s ostře nabitými zbraněmi přepadli generálního ředitele českobudějovické společnosti Koh-i-noor Vlastislava Břízu, dnes byli odsouzeni. K přepadení došlo na zahradě jeho vily v Českém Vrbném.

Odsouzení se hodlali zmocnit Břízova kufříku, o němž se domnívali, že obsahuje peníze a dokumenty, které chtěli prodat. Policie se však o napadení dozvěděla předem a útočníky přímo na zahradě zatkla.

Podle obžaloby muži čin dopředu naplánovali. Zjistili si, kdy se Bříza vrací ze zaměstnání, pořídili si zbraně a maskovací kukly. Předem se také vybavili ocelovými pouty a lepicími páskami, aby mohli ředitele spoutat.

Soud je potrestal za pokus o loupež, nedovolené ozbrojování a porušování domovní svobody. Sedmačtyřicetiletý František Kovalík půjde do vězení na sedm let, jedenačtyřicetiletý Antonín Werthaim na pět a jedenatřicetiletý Pavel Nevečeřal na šest let.

"Největší a nejvýznamnější podíl na činu měl obžalovaný Kovalík," uvedl v odůvodnění rozsudku předseda senátu Stanislav Žížala. Antonín Werthaim, který je těžce nemocný, se jako jediný proti rozsudku neodvolal.

Všichni tři muži jsou zapleteni do dalších 34 loupeží po celé republice. Patří do osmičlenné skupiny, která přepadávala podnikatele, sklady a benzínové stanice.

Nejasné je v kauze místo Jiřího Wernera, o němž Kovalík tvrdí, že s ním přepadení domlouval. U soudu vypovídal, žádné obvinění proti němu vzneseno nebylo.

"Všechno bylo připravené, aby nás vlákali do pasti," řekl dnes novinářům Kovalík. Soud ale tvrzení o policejní provokaci vyloučil.  Werner byl loni podmínečně propuštěn z trestu, který si odpykával za vraždu, je také obviněn za nedovolené ozbrojování.

, ,

Video