Lubomír  a Květa Dunkovi

Lubomír a Květa Dunkovi | foto: Libor Zavoral, ČTK

Za týrání dětí v Bílině dostali rodiče pět a dva a půl roku vězení

  • 30
Teplický soud uložil tresty v případu týrání tří dětí, které rodiče drželi zavřené v komoře. Sourozenci byli nalezeni mezi zvratky, pomočení a špinaví od výkalů. Otec Lubomír Dunka dostal za týrání a ohrožování mravní výchovy dětí pětiletý trest, jeho žena Květa dva a půl roku.

"Neposkytovali dětem náležitou výchovu. V důsledku toho jsou děti opožděné ve vývoji a citově deprivované. Zejména ve vztahu k nejstaršímu synovi docházelo k psychickému týrání," konstatoval soudce Miroslav Čapek.

Na týrání upozornili sousedé, kteří si stěžovali na pláč a podivnou výchovu sourozenců. Sociálka při kontrole 17. ledna odhalila, že jsou děti zavírány.

"Ptali jsme se, kde jsou děti. Náhle jsme zaslechli vrčení z komory. Když otec otevřel dveře, ucítili jsme obrovský zápach moči a výkalů. Ze tmy nevětrané komory se vybatolily dvě děti, špinavé a zavšivené. Vydávaly neidentifikovatelné zvuky," uvedla sociální pracovnice Jitka Prücknerová.

Nejstarší z chlapců neuměl ve čtyřech letech mluvit, jen vrčel a vydával skřeky. Sourozenci neznají hračky, říkanky, pohádky, nevědí, co je to nočník.

Obžalovaní rodiče veškerou vinu popírají, dětem prý věnovali veškerou péči. Proti verdiktu se odvolali.

Soudce: K ukončení týrání mohlo dojít dříve
Dunkovi žili do loňského října v Duchcově. Už loni v červnu viděla zdejší terénní pracovnice Zlatuše Tomášová jedno z jejich dětí, jak pláče a v zamčeném pokoji zoufale klepe na okno v přízemním bytě. "Děti byly pořád zavřené, nemluvily, nebyly oblečené. Podle mých zkušeností je měli odebrat už loni v létě," uvedla.

Úředníci teplického magistrátu, pod který Duchcov spadá, na začátku července požádali o stanovení dohledu nad dětmi teplický soud. V zákonné lhůtě jednoho měsíce pak měli k žádosti doplnit zprávu policie a lékaře. Jenže to neudělali.

"Soudu proto nezbylo než řízení na konci srpna zastavit," řekl soudce Miroslav Čapek.

Sociální pracovnice teplického magistrátu ale před soudem prohlásila, že si žádného pochybení není vědoma. Pracovníci odboru podle ní očekávali, že když se bude blížit termín dodání potřebných dokumentů, zašle jim soud urgenci.
 
"Soud už 18. července 2007 vyzval sociální odbor teplického magistrátu, aby doplnil lékařskou zprávu a záznam z policie, a stanovil pro to termín do 20. srpna. Tyto dokumenty však byly na soud doručeny až 30. října 2007, tedy dva měsíce poté, kdy bylo řízení o dohledu nad dětmi manželů Dunkových zastaveno. Musím proto konstatovat, že v tomto ohledu odbor sociální péče selhal," uvedl Čapek.

,

Video