Za travičské pokusy udělil soud 13,5 roku

  • 2
Brno, Zlín - Brněnský krajský soud poslal na 13,5 roku za mříže Martu Žaludkovou z Oldřichovic na Zlínsku. Podle rozsudku se dvakrát pokusila otrávit svoji malou dcerku a pacientku psychiatrické léčebny. "Nejsem zlá, mstivá, a těch věcí jsem se nedopustila," hájila se před soudem.

Podle státního zástupce se poprvé pokusila otrávit svou dceru před třemi roky.

Nechala Aničku sníst větší množství léků, dítě upadlo do bezvědomí a lékaři je zachránili na poslední chvíli.

Podruhé se údajně pokusila dceru otrávit v Baťově zlínské nemocnici, kde byly obě hospitalizovány.

Ani to však nebyl konec jejích travičských pokusů. Když ležela na uzavřeném oddělení brněnské psychiatrie, kde byla na pozorování, zkusila to potřetí.

"Přestože šlo o uzavřené oddělení, kde nejsou léky přístupné, osmašedesátiletá žena ležící na stejném pokoji jako Žaludková téměř zemřela na předávkování léky. Dostala jich velké množství," stojí v obžalovacím spisu.

Případ u soudu

Travička se u soudu rozplakala

Chtěla otrávit dceru?

Lékaři se shodli na tom, že ženu nesužuje duševní nemoc, ale trpí poruchou osobnosti. Podle soudce Miroslava Nováka moc dobře věděla, co dělá. "Rozhodně byla při svých činech příčetná," odůvodnil Novák svůj rozsudek.

Státní zástupce ani obhajoba se na místě neodvolali a vzali si lhůtu na rozmyšlenou.

Marta Žaludková v soudní síni. Podle obžaloby se dvakrát pokusila léky otrávit svoji malou dceru a po zadržení i jednu z pacientek Psychiatrické léčebny v Brně-Černovicích, 18. dubna 2003

,

Video