Za padělání dolarů a eur padl šestiletý trest

  • 3
Ústí nad Labem - Krajský soud v Ústí nad Labem poslal na šest let do vězení Tichomira Petkova. U muže původem z Bulharska, který v Česku žil nelegálně, policisté loni v listopadu našli padělané dolary a eura. Podvodníka zadrželi stánkaři, kterým chtěl falešné bankovky udat.

"Případů, kdy se někdo snaží prodat falešné dolary, je víc. Vůbec poprvé ale zdejší soud řešil falešná eura," uvedla po vyhlášení rozsudku soudkyně Jana Kurešová.

Osudnou se pro Petkova stala tržnice v Mostě. Muž se snažil prodat vietnamským obchodníkům sedmnáct stodolarových bankovek. Pravá byla pouze jedna, ostatní označili odborníci za velmi dobré padělky.

Přivolaní policisté poté provedli v Petkovově bytě domovní prohlídku. Pod kobercem v jednom z pokojů objevili vyšetřovatelé další padělky - tentokrát šlo o dvacet falešných padesátieurových bankovek.

Jedenatřicetiletý muž u soudu jakoukoliv vinu popíral. Tvrdil, že dolary i eura dostal od známého z Bulharska. Za peníze měl v Čechách pro něho koupit auta, se kterými zde obchodoval.

"U hlavního líčení sice vinu odmítl, ale v předchozích výpovědích se ke všemu přiznal. Navíc proti němu vypovídala řada svědků. Například vietnamští obchodníci jednoznačně uvedli, jak jim dolary nabízel," podotkla Kurešová.

"To, že jsou eura padělaná, jsem zjistil sám. Proto jsem je uložil pod koberec, nechtěl jsem s tím mít nic společného. Nevěděl jsem, že je trestné, když padělky neodevzdám," řekl u soudu Petkov.

"U dolarů jsem si ale nebyl jistý. Proto jsem se chtěl na to přeptat Vietnamců. Oni s dolary obchodují, poznají padělky. K prodeji jsem jim je ale nenabízel," podotkl Bulhar.

Kromě šestiletého trestu soud rozhodl také o vyhoštění z republiky poté, co si odpyká trest. Není však zatím zřejmé, kolik let Petkov v českém vězení stráví, protože se proti rozsudku odvolal.

Petkova zřejmě navíc čeká život za mřížemi v domovském Bulharsku. Tamní úřady totiž už před časem požádaly o jeho vydání. Bulharská policie po Petkovovi pátrá kvůli podvodům.


Video