Nehoda kamionu s minerálkami na D1 - Převrácený kamion čtyři hodiny blokoval D1 u Větrného Jeníkova. (5. července 2008) | foto: ČTK

Vysypané minerálky na čtyři hodiny zablokovaly dálnici D1 na Brno

  • 120
Dálnici D1 ráno zablokoval na 103. kilometru směrem na Brno převrácený kamion. Přes oba pruhy se z něj vysypaly minerálky v PET lahvích, náklad částečně zasahoval i do směru na Prahu. Hlavní následky se podařilo odstranit po poledni, uzavřen zůstal jen stoupací pruh.

Kamion havaroval před půl devátou jen pár desítek metrů od místa, kde ráno bouralo osobní auto. "Dva Litevci byli s lehčími zraněními převezeni do nemocnice," řekl o první nehodě ČTK ředitel záchranné služby Lukáš Kettner.

I tato událost omezila provoz, ne ovšem tolik jako následující havárie kamionu.

Nehoda kamionu s minerálkami na D1

Podle řidičů, kteří uvízli na dálnici, se nákladní vůz převrátil krátce poté, co se začaly rozjíždět kolony po první nehodě, uvedla ČTK.

"Dálnice je uzavřena a objížďka vyznačena," řekl po deváté hodině iDNES.cz policista z dálničního oddělení ve Velkém Beranově.

"Při nehodě nebyl nikdo zraněn. Z kamionu unikla nafta. Předpokládaná uzavírka dálnice v tomto směru bude trvat pět hodin, tedy do 13. hodiny," dodala mluvčí hasičů Kraje Vysočina Petra Musilová.

Nehoda kamionu s minerálkami na D1

Její odhad nevyšel o půlhodinu, po 12:30 už se kolony začaly rozjíždět. Uzavřen zůstal ale stoupací pruh pro pomalé vozy, protože pracovníci odborné firmy museli odbagrovat zeminu nasáklou naftou. Nedaleko jsou zdroje pitné vody.  

"Zdroje pitné vody by nafta ale neměla ohrozit, leží asi kilometr od místa a obce je navíc mohou v případě nebezpečí odstavit," řekl ČTK Josef Pospíchal z České inspekce životního prostředí.

Kamion zablokoval dálnici D1

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © PLANstudio


Video