Z okna paneláku v Mostě šlehají plameny.

Z okna paneláku v Mostě šlehají plameny. | foto: čtenář iDNES

Výbuch v paneláku vedl k obvinění za drogy

  • 7
Policie obvinila v souvislosti s vyšetřováním čtvrtečního výbuchu v mosteckém paneláku dva lidi. Jsou podezřelí z nedovolené výroby a držení omamných látek a z nepřekážení trestnému činu. Je tak téměř jisté, že se v bytě, kde k explozi a požáru došlo, vyráběly drogy.

"Zjištěné indicie tomu napovídají," řekla mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.

"V bytě byla kromě zraněného muže ještě 21letá žena, kterou jsme obvinili z nepřekážení trestnému činu. Z vyšetřování výbuchu vyplynulo i obvinění z nedovolené výroby a držení omamných látek pro třicetiletého muže," doplnila.

Čtyřiatřicetiletý muž, který po výbuchu a požáru utrpěl hluboké popáleniny druhého stupně na padesáti procentech těla, je stále v ohrožení života. Leží v pražské vinohradské nemocnici.

Policie zjistila, že nebyl majitelem bytu. Zatím není jasné, zda i on nebude kvůli drogám nebo obecnému ohrožení obviněn.

"Jeho stav se stabilizuje, rizika se pomalu zmenšují. Během víkendu bude přeložen na vzdušné lůžko, které zabraňuje riziku proleženin a nafukuje a vyfukuje se tak, aby to pro pacienta s takovými zraněními bylo co nejšetrnější ležení," uvedl mluvčí vinohradské nemocnice Leoš Kabát.

Výbuch se ozval ve čtvrtek krátce po půl desáté dopoledne. Z bytu v pátém patře věžáku se vyvalil dým a vyšlehly plameny. Nejpravděpodobnější příčinou požáru, jehož škody se zatím odhadují na milion korun, byla podle hasičů exploze chemických par, které se vznítily při manipulaci s otevřeným ohněm. - více zde

Mohlo jít o páry vzniklé při přípravě drog - podle lidí z domu se kolem bytu povalovalo množství injekčních stříkaček a často se v něm objevovali různí toxikomani.

Kvůli požáru museli hasiči evakuovat šestnáct lidí, všichni se ale odpoledne mohli do svých bytů vrátit. Nabízené bydlení v domově důchodců odmítla i 86letá paní, která žije v bytě přímo pod ohniskem požáru. S úklidem jí pomáhají sousedé a příbuzní. Při likvidaci ohně se zranil jeden hasič.


Video