Vrtulník Územního střediska záchranné služby Moravskoslezského kraje

Vrtulník Územního střediska záchranné služby Moravskoslezského kraje | foto: ÚSZS Moravskoslezského kraje

Vrtulník letěl pro popáleného muže, musel přistát na nasvíceném hřišti

  • 11
Moravskoslezští záchranáři ve čtvrtek večer zasahovali na Opavsku, kde vybuchl kotel a vážně popálil muže. Na místě za nestandardních okolností přistál i vrtulník, který zraněného přepravil do popáleninového centra v Ostravě.

"Operačnímu středisku bylo po půl desáté večer na tísňové lince ohlášeno, že v jednom z domů v obci Bohuslavice došlo k výbuchu kotle na tuhá paliva a popálení jedné osoby," uvedl mluvčí záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl. 

Na místo vyjela posádka záchranářů z nejbližšího stanoviště v Dolním Benešově. "Lékařská výjezdová skupina však v té chvíli zasahovala u jiné události a ošetřovala vážně nemocné tříleté dítě. Operátoři proto na místo výbuchu vyslali spolu se zdravotnickou pozemní posádkou také ostravský vrtulník," doplnil mluvčí.

Při nočních letech ale vrtulník musí přistávat na zajištěném heliportu, který ovšem nikde v okolí nebyl. "Záchranná služba proto využila spolupráce s hasičským záchranným sborem. Vozidla hasičů nasvítila plochu místního hřiště, stroj tak mohl bezpečně přistát a kolegové hasiči pak přepravili letecké záchranáře přímo na místo události," řekl Humpl.

Jednatřicetiletého muže při výbuchu kotle zasáhla horká voda a pára a lékař zjistil popáleniny I. až II. stupně na nohách, rukách, zádech a v obličeji. "Postižený byl při vědomí a se záchranáři komunikoval. Posádky zajistily žilní vstup, zahájily podávání léků a infúzních roztoků, postaraly se rovněž o prvotní ošetření popálených ploch," popsal mluvčí.

Vrtulník následně zraněného muže přepravil do popáleninového centra Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě.


Video