Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Odvolací soud vrátil případ znásilnění třináctileté, čtená svědectví mu nestačí

  • 10
Vrchní soud v Praze zrušil sedmiletý trest za znásilnění třináctileté dívky. Obžalovaného Ondreje Chylku ale nechal ve vazbě a případ vrátil zpět Krajskému soudu v Hradci Králové. Odvolací soud uznal Chylkovu námitku, že při předchozím líčení byla většina svědectví pouze přečtena.

Krajský soud v Hradci Králové se spokojil se čteným svědectvím především u třináctileté oběti a jejích nezletilých kamarádů. Vrchní soud ale nyní uvedl, že je důležité, aby se soudu přímo účastnili. Připustil ale, že nemusí být s obžalovaným a dalšími účastníky líčení v jedné místnosti.

Chylkovi se ovšem nelíbí, že by měl dál zůstat ve vazbě a na tuto část rozhodnutí soudu si chce stěžovat. "Nic špatného jsem neudělal," apeloval na tříčlenný soudní senát sám Chylka.

"Uložený sedmiletý trest se na první pohled jeví jako přísný, obhajoba navíc správně poukázala na to, že obžalovaný měl být souzen podle mírnějšího paragrafu," řekl předseda senátu Jindřich Fastner.

Chylka podle obžaloby zneužil dívku, která u něj v domě přespala s přáteli při zabijačce. Obtěžoval ji už během noci. Když dívku osahával, vzbudila se a začala se bránit. Ráno jí nabídl odvoz domů a cestou zastavil na lesní cestě, kde ji donutil, aby ho rukou sexuálně uspokojila.

Obžalovaný čin popřel i přesto, že se na dívčině košili našlo jeho sperma. "Ráno jsem onanoval v koupelně a spletl si košile," uvedl Chylka.

Psychologové ale označili výpověď dívky za věrohodnou. Stejného názoru byl i krajský soud, který Chylku odsoudil za zločin pohlavního zneužití a znásilnění. Nyní ale musí rozhodovat znovu.

,

Video