Vrchní soud snížil trest za prodej heroinu

  • 4
Pět místo původních deseti let stráví ve vězení Albánec Naim Kollčaku, který v Ostravě, Havířově a Frýdku-Místku obchodoval s heroinem. Vrchní soud v Olomouci mu trest snížil, protože se mu nepodařilo zjistit, jaké množství narkotik Kollčaku ve skutečnosti prodal.

Žalobci sice tvrdili, že Kollčaku mohl během několika měsíců v roce 2000 přechovávat a rozprodat až pětatřicet kilogramů heroinu. Nakonec se jim to ale nepodařilo dokázat.

"Ani po poměrně obsáhlém doplnění dokazování se nepodařilo zcela spolehlivě prokázat, o jaké množství heroinu se jednalo," vysvětlil mluvčí olomouckého Vrchního soudu Petr Angyalossy. "Soud proto použil mírnější kvalifikaci," dodal.

Právě Vrchní soud přitom před dvěma roky Albánci výrazně zpřísnil trest ze tří na deset let.

Kollčaku a jeho obhájce se však obrátili na Ústavní soud. Zpochybnili tehdy výpověď utajeného svědka, který o konkrétním množství heroinu během vyšetřování mluvil. A Ústavní soud rozsudek skutečně zrušil.

"Obhajoba využila vyjadřovacích potíží utajeného svědka, některých jeho obecnějších vyjádření a z technických důvodů nesrozumitelných částí záznamu jeho výpovědi," poznamenal Angyalossy.

Po odpykání pětiletého trestu čeká Kollčaku vyhoštění z republiky. Soudci také o dva roky snížili trest druhému muži obžalovanému v heroinové kauze. Javera Karagjuziho poslali do vězení na čtyři roky. Obchodník s narkotiky se však už dva roky skrývá.


Video