Žalobce se odvolal, v dětském domově se prý chlapci daří lépe. Ilustrační foto

Žalobce se odvolal, v dětském domově se prý chlapci daří lépe. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

„Vlčí“ dítě žijící ve stanu rodiče nezanedbali, řekl soud

  • 13
Když policisté objevili čtyřletého chlapce ve stanu na Frýdecku-Místecku, neuměl jíst ani mluvit. Považovali ho za zanedbané a týrané dítě. Soud dnes ale jeho rodiče očistil. Podle neurologa totiž bylo dítě natolik postižené, že na jeho vývoj neměli rodiče vliv.

objevili chlapce loni v létě ve stanu u řeky ve vesnici Dobrá na Frýdecku-Místecku. Vydával jen skřeky, neuměl ani pít a chodit na záchod. - čtěte o nálezu „vlčího“ dítěte

Soudce okresního soudu Vladimír Kuchař ale dospěl k závěru, že oba rodiče se nedopustili činu ohrožování výchovy mládeže. Ukázalo se totiž, že dítě trpí těžkou epilepsií, je mentálně retardované a sluchově postižené. Navíc má další psychickou vadu, pravděpodobně autismus, kterou bude ale možné upřesnit až podle jeho dalšího vývoje.

"Podle neurologa nebyl zdravotní stav dítěte způsobený zanedbáváním péče rodičů a neovlivnilo ho částečné nedodržování léčebného řádu," řekl soudce Kuchař.

Soudce připustil, že názor neurologa je v rozporu s posudky psychologa a psychiatra. Podle nich se rodiče dítěti dost nevěnovali, nepodávali mu pravidelně životně důležité léky a zavinili, že emočně strádalo a bylo opožděné ve vývoji. Podle neurologa byla péče rodičů řádná a dítě by bez ní zemřelo.

Státní zástupkyně Lenka Dostálová s verdiktem soudce nesouhlasila a ihned se odvolala. "V dětském domově, kde je chlapec umístěn, jde jeho vývoj den po dni kupředu," oponovala. Rodiče k soudu nepřišli.


Video