Vězeň byl ve vazbě v části určené nebezpečným odsouzeným. Ilustrační foto

Vězeň byl ve vazbě v části určené nebezpečným odsouzeným. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Vězeň v Brně podpálil celu a pokusil se utéct

  • 7
Padesát zadržených v brněnské vazební věznici muselo být v sobotu večer evakuováno poté, co jeden z vězňů založil v cele požár. Mladý muž z oddělení pro nebezpečné odsouzené zapálil postel a v nastalém zmatku se pokusil utéct. Dostal se na strážní věž, pak ho zastavily výstřely.

Šestadvacetiletý vězeň, který si odpykával čtyřletý trest za napadení veřejného činitele, zapálil matraci. Když dozorci otevřeli jeho zakouřenou celu, využil zmatku a pokusil se utéct.

Podařilo se mu dostat až na střechu strážní věže. Přitom se mnohokrát poranil o žiletkové pletivo. Na celém těle měl množství drobných řezných ran. Útěk vzdal teprve poté, co dozorci několikrát varovně vystřelili do vzduchu.

Po zadržení vězně ošetřili v brněnské vojenské nemocnici, kde je pod stálým dohledem dozorců. "V pondělí se rozhodne, jestli zůstane na lůžku, nebo jestli se vrátí do své cely na uzavřené oddělení" řekl ČTK první náměstek generálního ředitele vězeňské služby Zdeněk Kreuzzieger.

Ošetření potřebovalo také několik dozorců, kteří se nadýchali jedovatých zplodin z hořící matrace. "Je možné, že dva z nich zůstanou v několik dní v pracovní neschopnosti," doplnil pro iDNES.cz Kreuzzieger.

Na místě zasahovali i hasiči. Zhruba patnáct jich asi hodinu likvidovalo oheň uvnitř věznice, na pomoc měli tři cisterny a žebřík. "Celá akce skončila ve tři čtvrtě na jedenáct večer," uvedl operační důstojník.

Vězni mají podle zákona právo kouřit, takže u sebe mohou mít sirky nebo zapalovač.

Případ vyšetřuje policie. Podle Kreuzziegera bude proti odsouzenému s největší pravděpodobností zahájeno trestní řízení, mohl by dostat až pětiletý trest. Požár způsobil škodu za dvě stě až dvě stě padesát tisíc korun. Oheň se z cely sice nerozšířil, další prostory ale poničil dým.

O události byl informován ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který zvažuje, že vystoupí s prohlášením na tiskové konferenci.

,

Video