Lidé upozornili na domek, z jehož střechy stoupala pára a dým, policii i hasiče. Domnívali se totiž, že v objektu hoří. Při zásahu se ale ukázalo, odkud kouř a pára pocházejí.
Pofiderní řezník měl na svém pozemku nelegální výrobnu masa s otřesnými hygienickými podmínkami. Zda šlo o vyučeného řezníka nebo o řezníka-amatéra, se podle ředitele Městské veterinární správy v Praze Antonína Kozáka nedá jednoznačně říct.
"Samotný proces porážky jsme neviděli, ale podle způsobu výroby i porušení řady veterinárních nařízení se dá usuzovat spíš na laika," řekl iDNES.cz Kozák. Podle něj bylo patrné na první pohled, že vyráběné masné výrobky jsou nekvalitní.
Zvířata nedostala ani vodu
Zvířata do domku pravděpodobně někdo dovážel. "Prasata živořila v garáži. Neměla tu žrádlo ani žádnou vodu," popsal pro iDNES.cz mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Podle něj se zvířata přivezená na oficiální jatka porazí hned po dopravení na místo, krmení už tedy nepotřebují, ale vodu k dispozici mít musí. "Tady zvířata evidentně žila před porážkou minimálně několik dní," dodal Duben.
Řezník se tak podle inspektorů dopustil porušení veterinárního zákona, protože "výrobna" nebyla schválená ani registrovaná, a zároveň i porušil zákon na ochranu zvířat proti týrání. Jaký mu za jeho nelegální činnost hrozí postih, stanoví podle Dubna až policie po skončení vyšetřování případu.
Inspektoři na místě zajistili asi 400 kilogramů masných výrobků a 365 kilogramů vepřového masa a kůží. "Výrobky představoval měkký salám zabalený v banánovém listu," upřesnil Kozák. Veškeré maso bylo zabaveno a bezprostředně zlikvidováno v kafilérii v asanačním podniku.
Zbylá prasata byla ustájena ve výzkumném ústavu živočišné výroby v Praze-Uhříněvsi, kde je o ně podle slov ředitele pražské veterinární správy dobře postaráno.