Roman Vaškůj u brněnského krajského soudu

Roman Vaškůj u brněnského krajského soudu | foto: Monika Tomášková

Vaškůj měl soudu vysvětlovat, jak to bylo s úplatkem Urbanové, ale mlčel

  • 6
Roman Vaškůj dorazil napodruhé před přerovský soud. Ten měl už včera začít projednávat pokus o uplácení korunní svědkyně Marcely Urbanové v korupční kauze Jiřího Čunka. Z obžalovaných byl ale v úterý přítomen jen Petr Šmiřák, Vaškůj byl v nemocnici.

Soudce Vaškůjovi pohrozil, že pokud se Vaškůj nedostaví, může na něj být uvalena vazba. - čtěte Vaškůj se nedostavil k soudu. Soudce mu pohrozil vazbou

Podle státního zástupce Miroslava Stokláska se muži na celé akci předem domluvili ve snaze ovlivnit řízení ve prospěch Čunka.

"Na blíže nezjištěných místech vyhotovil obžalovaný Vaškůj několik listin, ve kterých bylo prohlášení, že policisté vyšetřující kauzu Čunka měli postupovat v rozporu s trestním řádem," uvedl žalobce. V listinách bylo uvedeno, že policisté měli již připravenu výpověď, kterou měla Urbanová podepsat.

Té za to nabízeli finanční kompenzaci, zakázky v hodnotě statisíců korun a čtrnáctidenní dovolenou. "Slibovali jí také, že jí předají listinu, že se jí Čunek omluvil za poškození jejího jména," doplnil žalobce, podle něhož vše dokazují výpisy z mobilních telefonů či záznam z poslední schůzky v jejím bytě.

Vaškůj i Šmiřák dnes u soudu odmítli vypovídat. Ve svých předchozích výpovědích popřeli, že by se dopustili nějakého trestného činu. Vaškůj uvedl, že je velkým příznivcem Čunka a o jeho kauzu se osobně začal zajímat.

"Měl jsem legendu, že jsem lobbista pracující pro ODS, který je najímán v krizové situaci. Chtěl jsem se pokusit o to, aby ztratila sebekontrolu a vyslovila požadavek o kompenzaci," uvedl Vaškůj.

Spojil se proto se Šmiřákem, který Urbanovou znal z dřívějška. "Formálně jsem vyfabuloval tři listiny. V první byla omluva Čunka, ve druhé čestné prohlášení Urbanové, že její výpověď se nezakládá na pravdě. Ve třetím listinném dokumentu byla formulována kompenzace. Nic nebylo myšleno vážně, ale jako vějička, aby se odhalily její pohnutky," uvedl Vaškůj.

Bývalá Čunkova sekretářka Marcela Urbanová, která jako klíčová svědkyně policistům uvedla, že Čunek ještě jako vsetínský starosta převzal půlmilionový úplatek, má vypovídat po poledni.

Před soudem by měl dnes stanout také Čunkův vyšetřovatel Milan Šošovička.

Vaškůj a Šmiřák nejsou jediní, kteří se kvůli Čunkově korupční kauze zodpovídají před soudem. Před olomouckým soudem stanul také vsetínský místostarosta Jaromír Kudlík, který údajně poskytl Čunkovi falešné alibi.

Kudlíka státní zástupce obžaloval z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku a pro pokus o nadržování. Jeho případ dosud soud neuzavřel.

,

Video