Úřednice je podezřelá z braní úplatků

  • 2
V šoku byli pracovníci odboru dopravy slánské radnice, kteří dosud působí na dislokovaném pracovišti v Kladně. Poté, co sem hned ráno přijel slánský starosta Ivo Rubík v doprovodu tajemníka Petra Kolačkovského, policie zadržela přímo na pracovišti jednu jejich kolegyni.

"Devětadvacetiletá úřednice je podezřelá ze zneužití pravomoci veřejného činitele, braní úplatků a neoprávněného nakládání s osobními údaji. Za to jí hrozí až desetiletý trest," zněla odpoledne stručná policejní zpráva.

Jak ale potvrdil starosta Rubík, policie úřednici a s ní i celé pracoviště sledovala už delší dobu. "O jistém podezření nás policie informovala před několika měsíci. Věděli jsme o tom jen já a tajemník úřadu. Ani vedoucí odboru nic netušil," uvedl starosta.

První signály se objevily podle jeho slov ve chvíli, kdy policie při prošetřování dopravního přestupku zjistila, že řidičský průkaz vlastní i ten, kdo by ho mít neměl.

"Zatím se prokázaly desítky případů, kdy řidičský průkaz dostali lidé v rozporu se zákonem, ale vyšetřování ještě neskončilo. Není ani vyčísleno, kolik měla celkem žena získat na úplatcích," dodala kladenská policejní mluvčí Jana Šteinerová.

Podle neoficiálních informací "stačila" k vyřízení dokladů částka v řádu několika tisíc korun. V kanceláři byla sama a jak se proslýchá, někteří žadatelé o vydání dokladů mířili konkrétně za ní. Pokud nebyla na pracovišti, odešli a přišli později.

Podle policejní mluvčí ale není vyloučeno, že budou obviněni i další lidé. Starosta se však domnívá, že by se už nemělo jednat o úředníky.

"Když se podezření u zmíněné úřednice potvrdilo, byl jsem z tohoto rozčarovaný, ale nechtěl jsem takové informace před veřejností zatajovat. Proto jsme případ po dohodě s policií zveřejnili. Nerad bych ale, aby se začalo říkat že všichni úředníci byli zkorumpovaní. Tohle alespoň zatím vypadá na selhání konkrétního člověka," dodal starosta. 

Žena začala pracovat na odboru dopravy ještě v rámci tehdejšího Okresního úřadu na počátku roku 2002 a od ledna 2003 přešla spolu s dalšími pod slánskou radnici. Během nejbližším měsíců se měla z pracoviště v Kladně přestěhovat do zrekonstruovaných prostor ve Slaném.

Podle stávajících předpisů ale nemůže být stíhaná žena ani propuštěna ze zaměstnání. "Bude pouze přeřazena na jinou práci, ale rozvázat pracovní poměr s ní můžeme až ve chvíli, kdy bude celý případ uzavřený a trestná činnost se potvrdí," dodal tajemník slánské radnice Petr Kolačkovský.

Ve stejné budově, kde byla úřednice zadržená, působí i odbor dopravy kladenského magistrátu. "Pokud vím, tento případ se našich úředníků netýká," poznamenal mluvčí magistrátu Ladislav Pavlík.


Video