Uprchlí vězni se sami přihlásili policii

  • 1
Z věznice v obci Drahonice na Ústecku uprchli večer tři vězni. Jednoho vězeňská služba zadržela krátce po útěku, další dva se později sami přihlásili policii. "Zpět za mřížemi byli všichni tři nad ránem," uvedl ředitel věznice Milan Hospodka. Důvod jejich útěku zatím není znám.

Tři odsouzení ve věku od 26 do 28 let uprchli z věznice s dozorem přes plot asi v 19:00.

Všichni si ve vězení odpykávají poměrně krátké tresty za krádeže, porušování domovní svobody či podvody.

"Kdyby útěkem nemařili soudní rozhodnutí, tresty by jim vypršely příští rok v lednu, březnu a červenci," řekla mluvčí věznice Jana Klímová.

Dva odsouzení, které nechytila vězeňská služba hned, podle mluvčí ušli několik kilometrů do blízké obce, tam se přihlásili policii. Co je k útěku vedlo, se zatím neví.

Jejich útěk vyšetřuje vězeňská služba a policie.

Věznice Drahonice na Lounsku patřila do roku 2002, kdy se osamostatnila, k věznici Oráčov. Kapacita vězení je 192 míst, přičemž vězni jsou ubytováni ve společných místnostech zhruba po deseti lůžkách.

Dva vězni z tohoto zařízení uprchli také v roce 1996, na svobodě si tehdy pobyli déle, utekli 18. listopadu a zpět za mřížemi se octli o týden později. Také jeden z nich se tehdy sám přihlásil policii poté, co první byl zadržen.

V českých vězeních si v červenci odpykávalo tresty nebo čekalo na soud 17 026 lidí.


Video