Němečtí turisté zničili jeskyni.

Němečtí turisté zničili jeskyni. - Němečtí turisté kradou led z unikátní jeskyně v Horní Blatné. | foto: Miroslav Hák, ČSOP

Unikátní jeskyni turisté zničili kvůli sněhulákovi

  • 186
Za vybrakování unikátní ledové průrvy u Horní Blatné může obyčejná rozhlasová soutěž o nejlepšího sněhuláka. Odvysílala ji německá stanice z Lipska. "Soutěžící ho museli postavit do tří hodin," řekla mluvčí karlovarských policistů Zdeňka Papežová.

Sehnat sníh v létě není jednoduché, a tak posluchači bažící po vítězství vyrazili za hranice s nákladní dodávkou a několika mikrobusy. Materiál potřebný na obřího sněhuláka si vytěžili z české přírodní památky.

"Ani v největší fantazii jsem si nemyslel, že z ledu a sněhu, na který se ročně chodily dívat tisíce lidí, bude někdo plácat sněhuláka," uvedl šokovaný ochranář přírody Miloš Hák.

Také další ochránci jen nechápavě kroutí hlavou. Původně totiž předpokládali, že Němci odvezli nákladní dodávkou led a sníh na nějaké tábořiště v českoněmeckém příhraničí a použili náklad k chlazení piva nebo potravin. - více zde

Policisté proto prohledali okolní tábořiště v okruhu několika kilometrů, podezřelá auta však nenašli.

"Proboha, to je opravdu na zabití," ulevil si Tomáš Čepelák z odboru životního prostředí na radnici v Ostrově, jakmile se od MF DNES dozvěděl, že sníh a led posloužily na stavbu sněhuláka.

Ostrovská radnice, která má případ na stole, ve středu dostala od ochranářů z Horní Blatné fotografie. Jsou na nich poznávací značky i nákladní dodávky čtyř mikrobusů a dalších dvou aut. Na snímcích jsou vidět i Němci, kteří nakládají led.

"Ještě kolem dokazování nějaké starosti budou, ale díky fotografiím se máme čeho se chytit," konstatoval úředník.

Stavba sněhuláka může přijít soutěžící až na několik desítek tisíc korun. Taková je pokuta za svévolný zásah do přírodní památky, která nemá v Česku obdoby.

,

Video