Ukrajinská mafie obírá své krajany

O s t r a v a - Na silnicích mezi Prahou, Brnem, Ostravou až po severovýchodní hranicí řádí ukrajinští lupiči. Zaměřují se hlavně na cizince, především na své krajany - dělníky, kteří se s vydělanými penězi vracejí domů. Mezi lupiči jsou i lidé, kteří byli evidováni jako žadatelé o azyl v uprchlickém táboře ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. "Soustavný útok na cizince na dálnicích a silnicích nám dělá velké starosti," přiznal Vilém Vaculík ze severomoravské kriminální policie.
Právě minulý pátek dopadli severomoravští policisté ve spolupráci s brněnskými a pražskými kriminalisty bandu pěti lupičů složenou z Ukrajinců, Gruzince a Bělorusa, kteří přepadli mikrobus s ukrajinskými dělníky.

"Lupiči počítají s tím, že když přepadávají vlastní lidi, nebude tomu česká policie přikládat příliš velkou pozornost. Obáváme se však, že začnou přepadávat i naše lidi," dodal Vaculík. Kriminalista popisoval, jak si ukrajinští dělníci po špatných zkušenostech již rozdělují peníze na tři hromádky - jednu mají pro lupiče, druhou pro celníky a třetí se snaží uchránit pro rodinu.

Právě minulý týden dopadli policisté bandu pěti lupičů složenou z Ukrajinců, Gruzince a Bělorusa, kteří v Dobré u Frýdku-Místku přepadli ukrajinské dělníky.
"Lupiči si vyhlédli mikrobus s lidmi, kteří se vraceli domů s vydělanými penězi a sledovali ho, dokud nezastavil na odpočívadle. Tam zaútočili. Vybrali dva tisíce sedm set dolarů," popisoval Vaculík.

Druhý den je policie zadržela, když se vraceli na svou základnu v Praze, odkud na loupežné výpravy po silnicích vyráželi. "Podezříváme je ze čtyř loupeží," dodal Vaculík. Brněnští policisté jim přisuzují další loupeže a ověřují, zda nefigurují i v případech vražd.

Dva muži evidováni v uprchlickém táboře ve Vyšních Lhotách jako žadatelé o azyl - Gruzinec a Ukrajinec, se účastnili jiné akce na konci března. Obětí tentokrát nebyli Ukrajinci, ale Poláci, kteří převáželi dvě koupená auta přes Českou republiku do Německa. "Poláci jeli od Lipníku nad Bečvou. Na Frýdecko-Místecku se je cizinci neúspěšně pokusili zablokovat, stříleli dokonce z plynové pistole," líčil Vaculík.

Následujícího dne je zadrželi pražští policisté. Poláci totiž událost nahlásili a znali i poznávací značku vozu. Ten patřil jedné české firmě. Právě teď jezdí po silnicích bílý mercedes třetí typové řady C, který měl naposledy německou poznávací značku, v němž údajně jezdí další loupežná banda - postrach českých silnic z bývalých zemí Sovětského svazu.

Video