Chlapec sice nemůže kvůli nízkému věku skončit před soudem, přesto bude mít asi problémy

Chlapec sice nemůže kvůli nízkému věku skončit před soudem, přesto bude mít asi problémy | foto: Městská policie Plzeň

Třináctiletý kluk nastříkal na panelák hákový kříž

  • 175
Pořádný průšvih má třináctiletý kluk z Plzně. Odpoledne nastříkal sprejem hákový kříž na panelák v Sokolovské ulici. Měl ale smůlu - netušil, že ho přitom sleduje strážník, který měl volno a byl právě u svých rodičů.

Strážník v civilu se díval z okna bytu, když zahlédl sprejera při práci. Na bílé zateplení paneláku stříkal barvou hákový kříž. "Strážník v civilu zavolal mobilem operačnímu důstojníkovi na linku 156, přitom sám vyběhl z bytu a sprejera chytil," řekla mluvčí plzeňských strážníků Jana Pužmanová.

"Operační důstojník na místo okamžitě poslal hlídku v uniformách. Strážníci s údivem zjistili, že hákový kříž o rozměrech třicet krát třicet centimetrů je dílem třináctiletého školáka," dodala.

Chlapec překvapený tím, že ho na největším plzeňském sídlišti někdo chytil, nedokázal svoje jednání vysvětlit. Strážníci na místo přivolali i policisty, protože případ by mohl být kvalifikovaný jako trestný čin.

I když je chycenému klukovi teprve třináct let a kvůli nízkému věku nemůže skončit před soudem, přesto ho čekají problémy. Kromě výprasku od rodičů bude mít zřejmě problémy také ve škole, které v takových případech bývají o chování žáků informované.

Třináctiletý kluk nastříkal na plzeňský panelák hákový kříž

V letošním roce policisté a strážníci už chytili několik sprejerů, ale také černých lepičů plakátů. Většinou po udání někoho z lidí, kteří vandaly vidí, nebo díky kamerovému systému.

Před měsícem policisté se strážníky jednoho lepiče takto sledovali prostřednictvím kamer v centru Plzně téměř kilometr, jak lepí pozvánky na kulturní akci na sloupy v ulicích. I s lepidlem a zbývajícími plakáty ho chytili v Purkyňově ulici.

Nejslavnější kousek sprejerů v Plzni je starý asi čtyři roky. Tehdy parta mladíků v noci objela krajské město a na většině dopravních značek začátku a konce Plzně přemalovali název. Z Plzně udělali Prahu. Dokonce za to skončili u soudu, trest ale nedostali. Soudce jejich stíhání podmíněně zastavil.

,

Video