Hasiči stále kontrolují místo nedělního požáru v Zaječí na Břeclavsku.

Hasiči stále kontrolují místo nedělního požáru v Zaječí na Břeclavsku. | foto: MF DNES

Továrna na toaletní papír v Zaječí stále doutná

  • 2
V Zaječí na Břeclavsku stále doutná hala továrny na hygienické potřeby. Plameny ji zachvátily v noci na neděli. Spáleniště kontrolují hasiči, vyšetřovatelé pátrají po příčině neštěstí. Vedení firmy zjišťuje přesný rozsah škod. Zaměstnanci se bojí, že přijdou o práci.

Po zasedání krizového štábu oznámili jednatelé společnosti Moracell, která ve vyhořelé hale vyráběla papírové hygienické prostředky, že zaměstnancům dají do dvou týdnů vědět, co bude dál, tedy zda bude výroba obnovena, či nikoli.

"Na tuto otázku zatím nedovedu konkrétně odpovědět, tedy kdy a zda vůbec bude výroba obnovena. Je to samozřejmě obrovská tragédie," uvedl ředitel firmy Moracell Andrej Zimányi.

V továrně pracovalo jedenašedesát lidí z okolních vesnic. aměstnanci zatím zůstávají doma na povinných dovolených. "Zítra s nimi probereme ostatní věci," dodal šéf firmy.

Materiál stále dohořívá
Hasiči se stále neodvážili do vyhořelých prostor vstoupit. "Ještě dohořívají zbytky uskladněného materiálu, proto jsme se s policií dohodli, že ohledání místa provedeme až v úterý," poznamenal vyšetřovatel hasičů Pavel Tinka.

Vedení Moracellu doplnilo, že škody se stále odhadují na desítky milionů korun.

"Škoda na výrobní hale se odhaduje na 15 milionů korun, zdevastováno bylo také technologické zařízení výrobní haly za 45 milionů a skladové zásoby za dvacet milionů," vypočetla jihomoravská policejní mluvčí Dagmar Bartoníková.

Prudký žár zničil i desítky aut připravených k prodeji, která byla zaparkovaná za hořící halou. Po zřícení zadní části haly totiž teplo sálající z tun hořícího papíru poškodilo tahače naložené zbrusu novými škodovkami, luxusními volkswageny a toyotami.

Výheň na autech roztavila většinu plastových součástek a pravděpodobně poškodila i elektroinstalaci vozů. "Všechno je naštěstí pojištěné," tvrdil v neděli jeden z řidičů, když obhlížel svůj tahač. Škodu na zaparkovaných vozidlech policie odhadla na půl milionu.

Firma Moracell při požáru přišla o tři kompletní výrobní linky a 300 tun uskladněného papíru. Na trh dodávala produkty pro osobní hygienu a domácnost. Ročně vyprodukovala až 7000 tun toaletního papíru.

Hydranty zřejmě vyřadilo prasklé potrubí
Nedělní zásah komplikovaly nefunkční hydranty, které by v opačném případě zřejmě pomohly výrazně snížit škody, zjistila MF DNES. V areálu působí několik firem a není jasné, která z nich měla hydranty udržovat. Hasiči vozili vodu z okolních obcí. - více zde

Podle nových informací hasiči zjistili, že hydranty zřejmě nefungovaly kvůli prasklinám v potrubí. Na jednom místě na parkovišti totiž začala sršet voda. "Potrubí zřejmě prasklo. Voda se tak v době požáru vlévala do země," popsal jeden z hasičů.

,

Video