Dobrovolný hasič a žhář Vojtěch Nováček (v černém).

Dobrovolný hasič a žhář Vojtěch Nováček (v černém). - Dobrovolný hasič a žhář Vojtěch Nováček (v černém). | foto: Daniel Beran, MF DNES

Tajemný noční žhář byl dobrovolným hasičem

  • 6
Dvacetiletý dobrovolný hasič Vojtěch Nováček chodil do hlídek, které střežily obec Úterý před nebezpečným žhářem. Teď se státní zástupce rozhodl, že ho postaví před soud - za to, že nejméně jeden dům sám zapálil.

"Máme telefon a okamžitě bychom přivolali pomoc," vysvětloval Nováček před několika měsíci ještě jako člen hlídky, jak by postupoval, kdyby žháře zahlédl.

Ani náznak, že tajemným nočním přízrakem by mohl být on sám. Policie zatkla Nováčka už v květnu a právě nyní ukončila vyšetřování.

Závěr je následující: Dobrovolný hasič je žhář, zapálil chalupu manželů Trojanových a způsobil škodu za milion. Ze zapálení dalších tří domů obviněn nebude, detektivové mu je nedokázali.

Ale je fakt, že od okamžiku, kdy byl zatčen, je v obci klid. "Od té doby tady, zaplať pánbůh, nehořelo" řekl v úterý starosta Úterý Miloš Říha.

Mladého hasiče Vojtěcha Nováčka znala v malém městečku Úterý většina obyvatel. I když v něm nebydlel, jezdil k dědovi a babičce většinou na víkendy.

Když přišly tři lednové požáry - vždy o víkendu - místní obyvatelé byli vyděšeni. Ten nejhorší požár přišel o posledním lednovém víkendu, kdy si nikdo nevšiml sílícího ohně v opravené rekreační chalupě nedaleko místního hostince.

Plameny vyšlehly z přístavku plného dříví. Když lidé požár zpozorovali, bylo pozdě. Z chalupy zbyly obvodové zdi.

"Na domku jsme s manželem dělali přes dvacet let. Upravovali jsme ho. Počítali jsme, že až odejdeme do důchodu, bude to náš letní byt, kde s námi budou o prázdninách vnoučata. Teď nemáme nic," vzpomínala v úterý Jaroslava Trojanová. Začátkem února došla místním trpělivost.

Protože hořelo pokaždé noci o víkendech, vytvořili hlídky, které křižovaly městečko každou noc od pátku až do pondělí. Do hlídek se aktivně hlásil i dobrovolný hasič Vojtěch Nováček. Byl ve službě i v noci, kdy šel na jednu hlídku místními redaktor MF DNES.

Znalci nezjistili, že by mladý muž trpěl pyromanií. Podle důvěryhodných zdrojů chtěl být mladík zřejmě středem zájmu. Nováček nebyl v úterý k sehnání, jeho obhájce tvrdil, že ho klient nezbavil mlčenlivosti.

,

Video