Tadeáše jsem chtěla vrátit, tvrdí chůva

  • 135
Ostrava - Policie vyslechla chůvu tříletého Tadeáše. Dvojici po dvoudenním pátrání policisté našli v ostravském bytě ženina přítele. Opatrovnice u výslechu řekla, že chtěla chlapce sama vrátit. "Nepředpokládáme, že v kauze dojde k nějakému trestnímu stíhání," řekl iDNES ostravský policejní mluvčí Milan Klézl.

Tříletého Tadeáše Matěje i jeho padesátiletou chůvu Šárku Matúšovou našli policisté podle Klézla ve středu v 16:45 v jednom z bytů v Cholevově ulici v Ostravě-Hrabůvce. Byli u padesátiletého ženina přítele.

"Opatrovnice policistům v prvé chvíli nedokázala vysvětlit, proč dítě nevrátila ve stanoveném termínu. Nicméně u výslechu později řekla, že chlapce měla přivést až ve středu. To však matka Tadeáše odmítá," uvedl mluvčí.

Tadeášova matka svěřila chůvě svého syna v sobotu, protože musela jít o víkendu do práce. Ještě v neděli byla s ženou v telefonickém kontaktu. Chůva měla podle ní Tadeáše vrátit v pondělí, ale domů už s ním nepřišla.

"Jsem šťastná, že se nakonec můj syn našel živý a zdravý," řekla Michaela Matějová. "Už nikdy svého syna žádné cizí paní na hlídání nesvěřím."

"Na případu dále pracujeme. Nepředpokládáme však, že v kauze dojde k nějakému trestnímu stíhání," dodal Klézl.

Chůvě trest nehrozí
Synovo zmizení nahlásila matka policii v úterý. "Chůva je maminka mé kamarádky a už před tím děti hlídala. Nikdy s ní žádný problém nebyl," podotkla Michaela Matějová.

Policejní rada Josef Malý ČTK řekl, že chůvě zatím nehrozí žádné trestní stíhání a nebude muset hradit ani náklady spojené s pátráním.

Jen přílet policejního vrtulníku však stojí několik desítek tisíc korun. Pátrací akce se zúčastnily také desítky policistů, kriminalistů a hasičů. Nasazeni byli i služební psi a jízdní hlídka městské policie.

Termovize Tadeáše nenašla
Dvojice se ztratila v pondělí večer. Speciálně vybavený vrtulník policisté nemohli v úterý použít kvůli vedru. Hasiči mezitím prohledali i dvě tůně v Bělském lese, nikoho ale nenašli.

"Je to tam mělké a je tam bahno, takže prostor prohledají hasiči s vidlemi," popsal ranní pátrání v ostravských tůních kriminalista Libor Žídek, jeden z šesti kriminalistů, kteří se na pátrání podíleli.

Kriminalisté se proto podle něj zaměřili na chůvu. "Podle svědectví paní, která dítě hlídala, požívala alkoholické nápoje ve větší míře. Takže je otázkou, jestli někam s dítětem nezašla," řekl Českému rozhlasu.

Ještě v úterý večer se policistům ozvali svědci, kteří údajně ženu i s dítětem viděli poblíž polikliniky v Ostravě-Hrabůvce. Policisté proto obcházeli i okolní lékaře. Pátrali i na úřadu práce, kde se chůva měla hlásit. Na úřad se dostavovala pravidelně.

V úterý pátralo po Tadeáši Matějovi a 50leté Šárce Matúšové z Ostravy přes třicet policistů se čtyřmi psy. Pročesali do 21 hodin největší ostravský lesopark Bělský les, kam se chůva s chlapcem v pondělí údajně vypravila na procházku.

Dvojice se ztratila v pondělí
Svědci zahlédli dvojici naposledy v pondělí v restauraci Dakota. "Chůva údajně tvrdila, že se s chlapcem půjde projít ke studánce v Bělském lese," řekl v úterý Žídek. Domů se však nevrátili. Rodiče zmizení nahlásili až v úterý.

"Tvrdili, že se v pondělí sami snažili svého syna najít a pak do noci čekali na jejich návrat," vysvětlil Žídek.

"Máme ještě zprávy o tom, že padesátiletá žena takhle nezmizela poprvé, podle její sestry už v minulosti odešla třeba na tři dny a pak se bez peněz vrátila domů."

Podle Žídka rodiče opatrovnici velmi důvěřovali. Proto do poslední chvíle čekali, že se společně vrátí domů.

Ostravská policie už druhý den pátrá po 3letém Tadeášovi (vpravo) a jeho chůvě, 23. července 2003

, ,

Video