Avii podle inspektorů nabourala drezína, která na trati zřejmě neměla co dělat.

Avii podle inspektorů nabourala drezína, která na trati zřejmě neměla co dělat. | foto: Karel Kopáč, MF DNES

Strojvůdce drezíny vyjel zřejmě před srážkou s avií na červenou

  • 15
Strojvedoucí drezíny, která se ve čtvrtek na přejezdu v Proboštově u Teplic srazila s avií, pravděpodobně vyjel z nádraží v Teplicích na červenou. Na jeho vinu ukazuje pokračující vyšetřování Drážní inspekce. Podle policie tím mohl strojvůdce spáchat trestný čin.

Vyšetřování ještě není zcela uzavřeno. Z dosavadního průběhu ale vyplývá, že strojvůdce drezíny nerespektoval návěstidla na teplickém nádraží. "Neměl na trasu hlavně vůbec vyjíždět," zdůraznil mluvčí inspektorů Zdeněk Neusar.

Drezína se rozjela z teplického nádraží ve čtvrtek před osmou hodinou ráno. "Strojvedoucí vyjel, přestože na návěstí svítila červená," upřesnil Neusar.

Dělníci vyrazili na trať, aby zlikvidovali olejovou skvrnu na kolejišti. Zhruba po kilometru jízdy se ale na přejezdu v Proboštově drezína srazila s nákladním autem proboštovské pekárny. Tomu při vjezdu na přejezd na semaforu blikalo "bezpečné" bílé světlo, závory byly nahoře.

Řidič avie utrpěl lehká zranění, škoda na vyvráceném semaforu ale dosáhla sta tisíc korun. Náklady na opravu avie, kterou náraz o několik metrů odhodil, vyčíslili inspektoři o dvacet tisíc níže. Ředitel pekárny Radek Otcovský však odhadl poškození avie nejméně na čtvrt milionu. - čtěte Drezína vjela na přejezd společně s avií, řidič auta je zraněný

Jak rychle drezína v okamžiku nehody jela, se podle Neusara nedá zjistit. "Drezína nemá záznamové zařízení jako vlak," řekl.

Nehodou se zabývá i teplická policie. "Případ šetříme pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení. Pokud bude pachateli uznána vina, hrozí mu tři až osm let vězení," uvedla mluvčí teplické policie Ilona Novotná.

Vedení Českých drah vinu svého zaměstnance potvrdilo. Nicméně mluvčí drah Radek Joklík uvedl, že počká až na definitivní ukončení vyšetřování. To lze očekávat v průběhu příštího týdne.

Řidič avie má zároveň štěstí, že na semaforu svítilo bílé světlo. Jinak by mohl být i on za nehodu částečně zodpovědný. V případě, že bílé světlo není v provozu, se má šofér v autě pořádně rozhlédnout a přesvědčit, zda na přejezd může vjet.

,

Video