Jaromír Šebesta před nemovitostí, kde se odehrála tragédie. (19. května 2012)

Jaromír Šebesta před nemovitostí, kde se odehrála tragédie. (19. května 2012) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Policie zpřísnila obvinění pro střelce s kuší, hrozí mu až 16 let

  • 708
Policie zpřísnila kvalifikaci v případu Roma zastřeleného kuší. Devětatřicetiletý Jaroslav Šebesta z Chotěbuzi na Karvinsku je obviněn z úmyslného ublížení na zdraví s následkem smrti, nově ale ve zpřísňujícím třetím odstavci. Nově mu hrozí až šestnáct let vězení.

"S ohledem na skutečnost, že postřelený muž zemřel, převzali případ krajští kriminalisté. Ti také v úterý věc překvalifikovali na těžké ublížení na zdraví s následkem smrti," řekla mluvčí policie Moravskoslezského kraje Soňa Štětínská.

Jaroslav Šebesta ve čtvrtek 26. dubna šípem z kuše smrtelně zranil devětatřicetiletého muže. Vystřelil po něm ve staré budově, kde provozoval posilovnu a opravoval motocykly. Kuš si údajně pořídil, když ho někdo asi třikrát vykradli a nikdo mu neuměl pomoci.

Devětatřicetiletý muž, kterého zasáhl šíp z kuše do hlavy.

Když se u objektu objevila čtveřice Romů, považoval je za zloděje, vystřelil a jednoho šípem zasáhl do hlavy. V kritickém stavu ho záchranáři převezli do ostravské fakultní nemocnice, lékaři hned operovali, ale po týdnu muž těžkému zranění podlehl.

Účastník incidentu a bratranec zemřelého ale tvrdí, že do objektu nešli krást a muž z kuše po nich vystřelil už na veřejné cestě, nikoli na soukromém pozemku (více zde).

Místní jsou ale přesvědčeni, že se obviněný jen bránil při krádeži. Na jeho podporu proto vznikla petice. Její iniciátoři žádají překvalifikovaní Šebestova činu na nutnou obranu (více zde).


Video