Střelbu u výčepu řeší soud

Plzeň - Bývalý podplukovník armády a sportovní střelec Josef Petráň se před plzeňským krajským soudem zodpovídá z pokusu vraždy a nedovoleného ozbrojování. Žalobce ho obvinil, že v létě 2000 v hostinci U mokrého lokte v Plzni vyhrožoval zastřelením Jiřímu Šnebergerovi a vypálil na něj čtyři rány z pistole.

"Byli jsme napadeni. Střílel jsem do vzduchu. Nechtěl jsem nikoho zabít," prohlásil před soudem devětapadesátiletý Petráň, který tehdy zašel do hospody s kamarádem. Dali si pár piv a ukazovali si své zbraně.

Podle Petráně nastal incident v momentě, kdy po zavírací době odnášel sklenici k výčepu, ta mu vypadla z ruky a rozbila se.

"Nahrnul se ke mně velký chlap a dal mi ránu pěstí. Na zemi skončil i kamarád. Vedle něj ležela jeho pistole. Chtěl jsem ji zneškodnit před dalšími lidmi. Na vojně nám vtloukali do hlavy, že zbraň bez nábojů je neúčinná. Tak jsem je vystřílel do vzduchu," vypověděl Petráň.

Po incidentu mu prý po telefonu někdo opakovaně vyhrožoval, že jestli nechce jít do "lochu", musí zaplatit.

Korunní svědek Šneberger pospal celou událost úplně jinak.

"Dva opilí chlapi stáli kousek a rozčilovali se na hostinského, že zavřel výčep. Říkali, že to si ten parchant nemůže dovolit a že na něj jdou. Snažili se ho provokovat rozbitím sklenice. Tak jsem ho chránil. Do obou mužů jsem strčil až upadli na zem," vypověděl Šneberger.

Pak jeden z mužů sáhl po pistoli a zmáčkl kohoutek, rána nevyšla protože mu vypadl náboj.

"Řval, že mně zabije. Já začal utíkat a kolem hlavy mně prosvištěly čtyři kulky. Jednu z nich jsem později našel na balkonu v přízemí, který byl prostřelený," řekl svědek.

Petráňovi hrozí za pokus o vraždu vězení od deseti do patnácti let. Soud by měl verdikt vynést koncem týdne.


Video