Srbův případ se vrací před soud

  • 5
Kauza Srba se vrací před Vrchní soud v Praze. Rozhodl tak Nejvyšší soud v Brně. Bývalý generální sekretář ministra zahraničí dostal předloni osm let za plánování vraždy novinářky. Soud vyhověl dovolání nejvyšší státní zástupkyně. Osmiletý trest pro Karla Srbu se jí zdál nízký.

"Případ se vrací k vrchnímu soudu," potvrdila iDNES mluvčí nejvyššího soudu Marika Komoňová.

Nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové se zdál osmiletý trest pro Srbu nízký. Srba byl s dalšími dvěma lidmi pravomocně odsouzen za plánování vraždy novinářky Sabiny Slonkové. - více zde

Protože Nejvyšší soud svým rozhodnutím zrušil výrok o trestu u všech odsouzených, rozhodl zároveň o jejich vazbě, dodala mluvčí.

Spolu se Srbou byla předloni v říjnu odsouzena i Eva Tomšovicová a Michal Novotný, oba dostali šestiletý trest vězení.

Nejvyšší soud zároveň rozhodoval i o dovolání, které podal Srba s Tomšovicovou. Oba žádali snížení trestu či svobodu. "Tato dovolání ale byla odmítnuta jako zjevně neopodstatněná," řekla Komoňová.

Podle vrchního soudu se prokázalo, že to byl Srba, kdo si u své přítelkyně Tomšovicové vraždu objednal. Chtěl novinářce zabránit v tom, aby dál odhalovala podezřelý způsob, jakým nabýval majetek, jenž zřejmě pochází z úplatků.

Tomšicová si najala na vraždu Slonkové podnikatele Novotného a Petra Volfa.
Volf od vrchního soudu odešel s čtyřletým trestem, což nejvyšší státní zástupkyni přišlo dostatečné a jeho trest jako jediný nenapadla. Jiřímu Slavíkovi, který jim sehnal semtex, obecné soudy uložily podmíněný trest.

Benešové navrhlo podat dovolání Vrchní státní zastupitelství v Praze. Nelíbilo se mu, že je soud uložil pod hranicí zákonné sazby za vraždu, jež s výjimkami stanoví nejméně desetileté vězení. Obhájcům se tresty zdály naopak příliš přísné.

Srbův obhájce Vít Široký označil odsuzující verdikt za justiční omyl. Již dříve uvedl, že pokud neuspěje u Nejvyššího soudu, obrátí se na Ústavní soud, případně i Evropský soud pro lidská práva.

Srba tvrdí, že si vraždu novinářky u Tomšovicové neobjednal. Jeho advokáti postavili obhajobu na zpochybnění věrohodnosti korunní svědkyně Tomšovicové.

Tomšovicová, Volf a Novotný se v podstatě doznali, ale tvrdili, že ve skutečnosti smrt Slonkové nechtěli. Na vraždu trojice najala vimperského recidivistu Karla Rziepela zvaného Citron. Rziepel ale vše oznámil policii.

Srba spolu s Tomšovicovou a dalšími sedmi lidmi jsou ještě obviněni z korupce kvůli zakázkám na ministerstvu zahraničí.

Srba je stíhán i v souvislosti s případem nevýhodného pronájmu Českého domu v Moskvě a s Tomšovicovou za podvod při rekonstrukci zámku Štiřín. - více zde

Kauza přípravy nájemné vraždy novinářky zasáhla nepřímo i vojenskou rozvědku. Srba podle médií pro tajnou službu pracoval pod krycím jménem Salima. - více zde

,

Video